Trans-taukskābju normām pārejas periods būs divi gadi
Jaunajām trans-taukskābju normām pārejas periods būs divi gadi, šādu vienošanos panākušas Veselības un Zemkopības ministrijas, liecina valdībā iesniegtie dokumenti.
Vienošanās paredz, ka gan pārtikas ražotājiem, gan sabiedriskajiem ēdinātājiem pārejas periods būs divi gadu no noteikumu spēkā stāšanās brīža 2016.gadā.
Tādējādi pārtikas produktus, kas pārsniegs jaunās trans-taukskābju normas, varēs izplatīt līdz 2018.gadam, paredz projekts. Iepriekš Veselības ministrija uzskatīja, ka gadu ilgs pārejas periods būtu pietiekams laiks.
Valdība otrdien lems par konceptuālu atbalstu projektam "Noteikumi par maksimāli pieļaujamo trans-taukskābju daudzumu pārtikas produktos", bet lēmums par noteikumu spēkā stāšanās termiņu jāpieņem pēc noteikumu projekta saskaņošanas ar Eiropas Komisiju.
Noteikumi nosaka maksimāli pieļaujamo trans-taukskābju daudzumu pārtikas produktos, kas ražoti Latvijā, tai skaitā sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos, ievesti no citām Eiropas Savienības dalībvalstīm un Eiropas Ekonomiskās Zonas valstīm vai trešajām valstīm un paredzēti izplatīšanai Latvijā.
Noteikumos noteiktās prasības piemēros pārtikas produktiem, kuru sastāvā ir trans-taukskābes, kas radušās vairākos pārtikas ražošanos tehnoloģiskajos procesos: hidrogenējot eļļas; spiežot eļļas augstās temperatūrās; eļļās cepot un karsējot pārtikas produktus; taukus saturošus pārtikas produktus cepot un grillējot.
Noteikumos noteiktās prasības nepiemēros dzīvnieku izcelsmes taukiem un produktiem, kuru sastāvā trans-taukskābes radušās dabiski un nav pievienotas pārtikas ražošanas procesos.
Projekts nosaka, ka maksimāli pieļaujamais trans-taukskābju daudzums pārtikas produktos nedrīkst pārsniegt 2 g uz 100 g kopējā tauku daudzuma, izņemot vairākus gadījumus: maksimāli pieļaujamais trans-taukskābju daudzums pārtikas produktos, kuros kopējais tauku daudzums ir mazāks par 3%, nedrīkst pārsniegt 10 g uz 100 g kopējā tauku daudzuma; maksimāli pieļaujamais trans-taukskābju daudzums pārtikas produktos, kuros kopējais tauku daudzums ir no 3% līdz 20%, nedrīkst pārsniegt 4 g uz 100 g kopējā tauku daudzuma.
Jaunās normas stāsies spēkā 2016.gada 1.janvārī, bet pārejas laiks būs divi gadi.