Viesnīcu, restorānu un sabiedriskās ēdināšanas nozare ir viena no visstraujāk augošajām Eiropā. Šo nozari mēdz apzīmēt ar terminu HORECA. Termins nāk no saīsinājuma Hotellerie-Restaurant-Café, taču pastāv versijas, kurās trešo vārdu dažkārt mēdz identificēt ar Catering jeb sabiedriskās ēdināšanas sektoru.
Mēdz uzskatīt, ka termins ir radies Nīderlandē, jo holandiešu viesnīcu un sabiedriskās ēdināšanas jomas tirdzniecības asociāciju dēvē par Koninklijk Horeca Nederland.
2004. gadā viesnīcu, restorānu un sabiedriskās ēdināšanas nozarē Eiropas Savienībā bija nodarbināti vairāk nekā 7,8 miljoni cilvēku, liecina Eurostat dati. Šai pašā gadā nozares apgrozījums bija vairāk nekā 338 miljardi eiro. Nozari galvenokārt veido restorāni un bāri, kas nodrošina trīs ceturtdaļas no visām darba vietām. Citi darba devēji nozarē ir kempingi, jauniešu viesnīcas un ēdnīcas.
Vairums šīs nozares uzņēmumu ir mazi, un tajos strādā mazāk nekā 10 cilvēku. Nedaudz vairāk nekā puse no kopēja nodarbinātā darbaspēka ir sievietes. Šajā nozarē ir liela nodarbināto jauniešu procentuālā attiecība.