Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

18.09.2013

„Spilva” reaģē uz pieprasījuma pieaugumu pēc konservētiem dārzeņiem

Šovasar un šoruden „Spilvā” iepirktie dārzeņi tiek novirzīti ne tikai „Spilvas” tradicionālo receptūru produktu, bet arī – Latvijas tirgū jaunu ēdienu un konservējumu pagatavošanai. Kā liecina pieredze, latvieši ēdiena izvēlē ir salīdzinoši konservatīvi, tomēr pakāpeniski ir gatavi eksperimentēt. Degustāciju kritiku ir izturējuši un pie gardēžiem dodas jauni ēdieni – „Latvijas lauku gurķi ar papriku”, „Cukīni salāti”, „Baklažāni Kaukāza gaumē”.

Pēdējo 20 gadu laikā latviešu ēšanas paradumi ir mainījušies salīdzinoši nedaudz, liecina „Spilvas” tehnologu pieredze. Tomēr ir notikušas izmaiņas, kuras uztveram ar domu, ka tā taču vienmēr ir bijis.

 „Mēs esam sākuši vairāk ēst dārzeņus, lietot olīveļļu ikdienā, iemācījušies pagatavot svaigos salātus ar dažādām mērcēm, novērtēt pūdētos sierus un izprast sauso vīnu vērtību. 

Tomēr „vidējais latvietis”, kas mitinās katrā no mums, nemēdz eksperimentēt ar lietām, ko nepazīst. Latvietim vairumā gadījumu uz galda jābūt „drošībai” – vienkāršam ēdienam ar atpazīstamu garšu,” uzkrātos novērojumus klāsta Māra Tamane, „Spilvas” Kvalitātes un jaunu produktu attīstības direktore.

Katrā pasaules ģeogrāfiskajā punktā ir savas ēšanas tradīcijas. Vieni „rij dzīvu uguni”, citi ēd rīsus un jēlas zivis vai gaļu, daži – hamburgerus vai gliemežus. Bet latvietis ēd savu nosacīti maigo, bez izteiktām garšvielām pagatavoto ēdienu. „Latvijas iedzīvotāju ēšanas paradumus zināmā mērā ietekmē citu valstu un kontinentu apmeklējumi.

 Ir cilvēki, kas ļoti iespaidojas no apmeklētās valsts, un, apzināti vai neapzināti, turpina gatavot tos ēdienus, kurus ir nobaudījuši ārvalstīs. Daži pēkšņi pārtop par veģetāriešiem un otrādi. To, ka garšu ģeogrāfija mainās un cilvēki vēlas arī netradicionālo virtuvi, liecina arī atvērto restorānu klāsts Latvijā. Līdzīgi ir ar latviešiem svešumā – daži no Latvijā ierastajiem pārtikas produktiem atsakās viegli un ātri atrod jaunus gardumus, bet liela daļa meklē veidus, kā sagādāt ierastos produktus no Latvijas – svētku reizēm vai pat ikdienai,” tā „Spilvas” Kvalitātes un jaunu produktu attīstības direktore.


Ņemot vērā Latvijas gardēžu specifiku „Spilvas” tehnologi izstrādā jaunus produktus, kuri jaunas garšas ienes pakāpeniski un salīdzinoši pietuvināti ierastam baudījumam. Viens no tādiem produktiem ir „Latvijas lauku gurķi ar papriku”, kura pamatā ir populārā „Latvijas lauku gurķu” recepte, kas bagātināta ar paprikas saldeni pikanto garšu. 

Produktam izmantota klasiskā marināde ar mārrutka sakni, dillēm un ķiploku daiviņām, bet galvenais – ir pievienotas paprikas šķēles. Tās ne tikai lieliski papildina produkta garšu, bet arī vizuāli padara to īpaši spilgtu. 

Jaunā produkta receptūru izstrādāta „Spilvā”, un tā ieviešanai bija nepieciešams vesels gads! Lai akceptētu produktu, bija vajadzīgs laiks tā pilnvērtīgai pārbaudei un izturēšanai. Jāpiebilst, ka „Latvijas lauku gurķi ar papriku” tiek gatavoti kā mājās! Katrā 1,06 l burkā ar rokām tiek liktas marinādes garšvielas un garšaugi, kārtojot pašus gurķus pamīšus ar papriku.

Ēdienu un ēdiena piedevu ražotājuzņēmums „Spilva” ir viens no vadošajiem augļu un dārzeņu pārstrādes uzņēmumiem Baltijā, kas savu produkciju realizē arī eksporta tirgos gan rietumos, gan austrumos. 

Uzņēmuma sortimentā ietilpst deviņas ēdienu un ēdiena piedevu kategorijas: tomātu mērces un kečupi; majonēzes; dresingi; konservēti dārzeņi; ievārījumi un deserti; mārrutki un sinepes; zupas un otrie ēdieni; dzērieni; garšvielas.



Andris Zeļenkovs, 

  

Vēl ziņas

AEHT 37. ikgadējā konference un sacensības Rīgā noslēdzas ar emocionālu un svinīgu apbalvošanas ceremoniju
Pavāru konkursā Global Chef Challenge Latvijas komandai izcils sniegums
Pirmo reizi Rīgā – sarunu un ēdienu festivāls Liels & Vegāns
Rīga kļūst par starptautiskās AEHT ikgadējās konferences un profesiju konkursu norises vietu!
Zināmi konkursu Latvijas Gada Pavārs 2024 un Pavārzellis rezultāti


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts