Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

20.06.2024

Restorāna “Hercogs” šefpavārs Andris Rūmītis Jāņos iesaka eksperimentēt ar jaunām garšām

Jāņi jeb Līgo svētki ir tradīcijām bagātākie un līksmākie latviešu svētki, kad visgarākajai dienai seko visīsākā nakts, un daba ir pilnā plaukumā. Lai šī gada Jāņu svinības būtu vēl garšīgākas, zīmols Spilva un ģimenes restorāna Hercogs šefpavārs Andris Rūmītis ikvienam iesaka ļauties eksperimentiem, radot jaunas garšu kombinācijas izmantojot jau gatavās mērces - lai uz galda būtu gan tradicionāli, gan neparastāki ēdieni. 

Lai ierasto Jāņu galdu papildinātu ar neierastākiem ēdieniem, pavārs iesaka izmēģināt dažādus jūras velšu ēdienus, piemēram, grillētas baltās zivis, tai skaitā zandartu un samu, fritētus kalmārus vai garneles. “Īpaši iesaku izmēģināt kazas siera salātus ar pistāciju drumstalām un garneļu-avokado salātus, jo šādi ēdieni ir vieglāki un lieliski kā uzkodas, vienlaikus klasiskos Jāņu ēdienus papildinot ar jaunām garšas buķetēm. Zivju ēdienus un salātus lieliski papildina mērces uz mango bāzes vai ar citrusa elementiem, piemēram, eksotiskā mango čili mērce, jo tās piešķir atsvaidzinošu, bet intensīvu garšu,” saka A.Rūmītis. 

Klasisks Jāņu ēdiens ir arī šašliks. Lai šogad marinādes iznāktu īpaši gardas, A.Rūmītis iesaka nebaidīties no merču un garšu jaukšanas, marinādes papildinot ar sojas un čili mērcēm, citrusaugļu sulu vai citām piedevām. “Nerakstīts likums ir liellopa marinādēm izmantot sarkanās mērces, savukārt vistu un cūkgaļu marinēt baltajās mērcēs. Jau gatavas mērces ir lielisks risinājums tiem, kuri nevēlas pavadīt ilgu laiku marinādes receptes meklējumos, kā arī tās jau ir papildinātas ar dažādiem garšaugiem. Uzskatu, ka ķiploks ir garšaugu karalis, tāpēc, piemēram, Spilva kečups ar ķiplokiem, mērcīte uzkodām vai krējuma sīpolu mērce ir lieliskas alternatīvas, kuras varam izmantot gaļas marinēšanā. Kečupus varam izmantot arī zupās, piemēram, pievienojot uz uguns vārītai gulaša zupai vai soļankai, pastiprinot to garšas intensitāti,” skaidro pavārs.

Lai Jāņos būtu laiks izbaudīt visgarāko dienu kopā ar ģimeni un draugiem, saplānot mielastu laicīgi ir būtiski. Piemēram, daļu uzkodu var sagatavot jau iepriekšējā vakarā un gaļu iemarinēt vairākas dienas iepriekš. Dārzeņi ir viena no uzkodām, kura garšos kā lieliem, tā maziem, tāpēc Hercoga šefpavārs iesaka neaizmirst par klasisko svaigu dārzeņu plati ar gurķiem, burkāniem un papriku. Arī fritētas dārzeņu uzkodas, piemēram, dārzeņu rullīši (spring rolls), pelmeņi ar dārzeņiem, sīpolu gredzeni visgarākās nakts pavadīšanai noderēs, pietam, papildinot tās tikai ar gatavo mērci – uzkoda ir gatava! 

A.Rūmītis norāda, ka ir daudzas universālas mērces, kuras ir īpaši viegli izmantot, jo tās papildina daudzus ēdienus. "Viena no šādām ir jau pieminētā mango čili mērce – tā ne tikai lieliski papildina jūras velšu ēdienus, bet to ir iespējams izmantot kopā ar lielu daļu citām mērcēm, piemēram, majonēzi vai saldā čili mērci. Tā lieliski garšo gan salātos, gan uzkodu platēs, gan izmantojama gaļas marinēšanai," stāsta pavārs. "Tikpat universāla ir arī Zīmola Spilva piedāvātā Street Food MIX Kečupēze uz kečupa un majonēzes bāzes, citviet zināma arī kā kokteiļu mērce. Arī šo mērci var droši izmantot kopā ar citām gan burgeros, gan gatavojot dažādas uzkodas. Mērces ir lielisks palīgs tiem, kuri negrib virtuvē aizvadīt neskaitāmas stundas, vienlaikus neupurējot ēdiena garšas kvalitāti, tāpēc jau gatavās mērces ir palīgs svētkos,” uzsver pavārs. 

Zīmols Spilva un restorāna Hercogs šefpavārs Andris Rūmītis novēl garšām bagātus svētkus!



  

Vēl ziņas

AEHT 37. ikgadējā konference un sacensības Rīgā noslēdzas ar emocionālu un svinīgu apbalvošanas ceremoniju
Pavāru konkursā Global Chef Challenge Latvijas komandai izcils sniegums
Pirmo reizi Rīgā – sarunu un ēdienu festivāls Liels & Vegāns
Rīga kļūst par starptautiskās AEHT ikgadējās konferences un profesiju konkursu norises vietu!
Zināmi konkursu Latvijas Gada Pavārs 2024 un Pavārzellis rezultāti


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts