Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

18.04.2017

Pasaulslavenu bārmeņu duelis Rīgas bārā

Straujiem soļiem finiša taisnei tuvojas arī Latvijas kokteiļu meistaru vidū iecienītais pasaules bārmeņu konkurss World Class. Dalībnieki jau ir daudz iemācījušies, bet līdz lielajam Baltijas valstu finālam jūnijā vēl daudz ir jāizdara. 

Pirms Lieldienām bārmeņus izaicināja un noslēpumus atklāja izcilās zvaigznes no Čehijas – Vítězslav Cirok un Adrián Michalčík. 

Katra meistarklase un bārmeņu viesošanās ir īpaša, jo atklāj jaunu pieredzi, iemāca kaut ko nezināmu, bet pats galvenais – lieliem soļiem tuvina konkursa finālam. Pirms Lieldienām pašmāju kokteiļu meistarus iedvesmoja, atklāja aizkulises un dalījās pieredzē divi izcilākie Eiropas bārmeņi Vítězslav Cirok un Adrián Michalčík no Čehijas.

13. aprīlī bārmeņu skolā Bar Department notika meistarklase. Abi čehu puiši pārsteidza ar savām zināšanām par tehniku un vērsa uzmanību uz smalkākajām niansēm. Konkursā svarīgi ir būt ne tikai radošam, bet arī pārzināt noteikumus un būt informētam par aktualitātēm nozarē. Šarms un zināšanas ir vienlīdz būtiski. Visu nosaka detaļas - pareizi nolikta salvete, spoži notīrīta pudele, utt., jo tur vienlaicīgi ir 60 izcili bārmeņi, kuri parāda savu labāko sniegumu. 

Kā praktisks paraugdemonstrējums bija 10 minūšu ātruma raunds, kurā puiši 10 minūšu laikā pagatavoja 10 dzērienus. Šis ir arī viens no uzdevumiem, kas ir jāveic arī konkursa lielajā finālā. Tas prasa ļoti pārdomātu tehnisku sagatavošanos un precīzi izstrādātu darbību secību.

“Savu karjeru kā bārmenis uzsāku pirms astoņiem gadiem, kad pēc vidusskolas absolvēšanas pametu profesionālo hokeju un sāku strādāt vienā no lielākajiem bāriem Slovākijā. Pēc četriem gadiem nolēmu kāpt pa karjeras kāpnēm, tāpēc pieņēmu jaunu izaicinājumu un devos strādāt uz bāru Prāgā. 2016. gadā sāku piedalīties sacensībās, visveiksmīgākās bija World Class – pirmais bārmenis Čehijā un vēlāk pasaules TOP 6,” par savu dzīves ceļu stāsta Adrián Michalčík.

Dienas otrajā pusē bārā Cloud Nine dzērienu guru nebeidza pārsteigt ar radošiem risinājumiem un izaicinājumiem. Puiši darbojās tik dabiski, ka liekas tas ir tikpat vienkārši kā elpot. 

“Bārmeņa amats ar mani ir jau 12 gadus. Kā jebkurš bārmenis, karjeru sāku kādā Prāgas klubā. Pēc tam kā bārmenis guvu pieredzi bāros, klubos un arī restorānos, kur iemīlējos klasiskajā bāru kultūrā un kokteiļu pagatavošanā. Veiksmīgi esmu startējis vairākos bārmeņu konkursos. Labākais no tiem bija World Class, kurā mani iekļāva pasaules bārmeņu TOP 6. 2015. gadā tiku nominēts kā gada labākais bārmenis,” pieredzē dalās Vítězslav Cirok.

Abi bārmeņi joprojām turpina izglītot sevi un citus bārmeņus visā pasaulē, lai attīstītu dzērienu kultūru un paceltu to jaunā kvalitātes līmenī. Viesošanās katrā valstī ir kā jaunu durvju atvēršana, jo jebkuras lekcijas ir arī pieredzes apmaiņa, kad tiek ne vien dots, bet arī saņemts.

Konkursa World Class laikā arī Latvijā tiek sperti lieli soļi nozares attīstībā, ļaujot ikvienam vērtēt, garšot un būt daļai no šīs jaunās pieredzes. Katram ir iespēja nobaudīt īpašos kokteiļus un atrast sev vistīkamāko kādā no šiem bāriem: http://www.prike.lv/world-class/, bet sekot līdzi jaunumiem var šeit: https://www.facebook.com/WorldClassLatvia/. Visvairāk gaidītais notikums ir Baltijas fināls jūnijā, kurā labākais no Baltijas valstīm dosies uz lielo finālu Meksikā. 


Aiga Bernsone

Foto: Briedis K.




Galerija

  

Vēl ziņas

AEHT 37. ikgadējā konference un sacensības Rīgā noslēdzas ar emocionālu un svinīgu apbalvošanas ceremoniju
Pavāru konkursā Global Chef Challenge Latvijas komandai izcils sniegums
Pirmo reizi Rīgā – sarunu un ēdienu festivāls Liels & Vegāns
Rīga kļūst par starptautiskās AEHT ikgadējās konferences un profesiju konkursu norises vietu!
Zināmi konkursu Latvijas Gada Pavārs 2024 un Pavārzellis rezultāti


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts