Pasaules slavenākajā pavāru konkursā Bocuse d’Or Eiropa piedalījās Latvijas komanda
Latvija ieņēma 14. vietu starp Pasaules labākajām pavāru komandām Tallinā. Latviju pārstāvēja šefpavārs Dinārs Zvidriņš no restorāna Laivu Centrs. Šī bija unikāla iespēja būt pirmajam, kurš piedalījās šāda mēroga pasākumā no Latvijas pavāriem. Citu valstu pavāri ļoti atzinīgi novērtēja mūsu komandas sniegumu pirmo reizi startējot. Ar Dināru kopā startēja commis pavāre Sintija Blauberga un treneris Romans Ugļanica, kā arī Latviju žūrijā pārstāvēja Svetlana Riškova Bocuse d’Or Latvija akadēmijas prezidente.
Tallinā konkurss notika divas dienas 15. Un 16. Oktobrī, Latvijas komanda startēja otrajā dienā, kā pirmā. Kopā piedalījās sešpadsmit komandas, kuras demonstrēja savas valsts kulinārijas tradīcijas un ēdienus.
„Šī man bija ļoti laba pirmā pieredze augstākā līmeņa konkursā, lai gan iepriekš biju startējis ļoti daudz konkursos – šis bija kaut kas tāds, ko nekad neaizmirsīšu. Konkursa diena paskrēja tik ātri, lai gan bijām augšā 24 stundas no vietas. Viens man ir skaidrs, ja man būs iespēja vēlreiz aizstāvēt Latvijas godu Bocuse d’Or sacensībās, noteikti to darīšu, jo tagad zinu jau kā to darīt labāk. Un noteikti varu citiem pavāriem ieteikt arī piedalīties, lai cik grūts un smags darbs bija jāiegulda, tas ir tā vērts.” Dinārs Zvidriņš.
Par uzvarētāju kļuva Norvēģijas pavārs Kristians Andre Pettersens, kurš arī iepriekšējā Bocuse d’Or Europe pusfinālā bija pirmais, kā arī Lionā 2019. gadā ieņēma trešo vietu. Aiz sevis atstāja Dānijas pārstāvi Ronniju Mortensenu, kurš startēja pirmo reizi, un trešo vietu ieguva Zviedrijas pārstāvis, kurš jau piedalījās otro reizi pēc kārtas un 2019. gadā ieņēma 2. vietu Lionā pasaules fināla sacensībās. Šo komandu sniegums bija pārliecinoši pārāks par nākošajiem sekotājiem – Islandi, Somiju un Franciju.
Igauņu kandidāts Artūrs Kazaritskis ieņēma 7. vietu Tallinā, un jau drīzumā sāks treniņus un gatavošanos pasaules finālam Lionā, kurš notiks 2021. gada 1.-2. jūnijā.
Paldies visiem, kuri mūs atbalstīja un noticēja, ka Latvijai ir jābūt šai pasaules pavāru elites pasākumā. Ilgtermiņā Latvija būs tikai ieguvēja lomā attīstot tūrisma industriju un kulināriju. Mūsu komandas nākotnes plānos ir meklēt finansējumu, jo pēc pirmās pieredzes mums ir skaidrs, ka ar lielu entuziasmu un gribasspēku, nepietiek, lai iekļūtu pasaules kulinārijas elitē, nepieciešams arī lielāks valsts atbalsts. Un novēlām visiem pavāriem un ēstmīļiem, kādreiz aizbraukt un apskatīties šo lielo ēdienu šovu.
Sekojiet līdzi konkursa jaunumiem sociālajos tīklos: www.facebook.com/bocusedorlatvia un
Laura Podgurska