Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

16.03.2016

Neskaitāmas Latvijas muižas tiek neatgriezeniski zaudētas

Dikļu pils direktore, Agneta Kīta dalās viedoklī par to, ka pilis un muižas Latvijā ir joprojām neapgūts resurss, kā arī pauž bažas par pilīm un muižām, kas neatgriezeniski tiek zaudētas, jo trūkst līdzekļu to renovēšanai.

Izaicinājums – noturēt augsto latiņu
Dikļu pils ir četru zvaigžņu superiorviesnīca, kas saviem viesiem piedāvā nesteidzīgu atpūtu, kā arī iespēju baudīt maltīti gardēžu restorānā un palutināt ķermeni un garu Barona SPA. TurklātDikļu pilī regulāri tiek rīkoti dažādi kultūras pasākumi – koncerti, teātra izrādes, tematiskie gardēžu vakari un pat mūzikas festivāls. 

Pils darbojas jau 13 gadus, un pa šo laiku esam izveidojuši skaistu atpūtas vietu ar augstu apkalpošanas līmeni. Ikdienā lielākais darbs irpie sasniegtā līmeņa noturēšanas –atrast labu darbinieku šodien nav viegli. Nepārtraukti sekojam līdzi viesmīlības biznesa tendencēm un veidojam jaunus piedāvājumus. Veiksmīgi sadarbojamies ar citiem uzņēmumiem, veidojot kopīgus piedāvājumus. 

Uzskatu, ka ir nesalīdzināmi grūtāk noturēt augstu kvalitātes līmeni trīspadsmit gadu garumā, nekā dibināt jaunu uzņēmumu. Tas ir izaicinājums! Mums ir svarīgi, lai katrs klients justos īpašs, tāpēc ikvienu viesi uzņemam kā mājās.

Dikļu pils gardēžu restorāns jau trešo gadu pēc kārtas ierindots kategorijā„Ekselence 30 labākie restorāni Latvijā”, kurus nosaka, pieaicinot kompetentu starptautisku ekspertu žūriju. Mūsu restorānā var nobaudīt ēdienus, kādus nekur citur nepiedāvā, piemēram- tepat Vidzemes mežos nomedītu alni, mūsu šefpavāra kūpinājumus un žāvējumus, vai viesu iecienīto pilī cepto maizi. Ēdieni tiek gatavoti, maksimāli izmantojot svaigus sezonālus produktus no vietējām saimniecībām.
Dikļu pils ir vieta, kur laiks apstājas
Laika ritums Dikļu pilī ir lēns un nesasteigts. Un to novērtē visi – gan viesnīcas un koncertu apmeklētāji, gan semināru un kāzu rīkotāji. Šodien pār pasauli valda steiga un stress, un arvien svarīgāka kļūst vajadzība atrast mirkli nesteidzīgai atpūtai un sevis sakārtošanai. 

Dikļu pils ir izcila vieta, lai atvilktu elpu no ikdienas steigas, sakārtotu domas un palutinātu ķermeni un garu.Manuprāt, Latvijā ir daudz tādu vietu, kur baudīt mieru un atpūsties no ikdienassteigas. Jo īpaši to var izbaudīt laukos, tālu prom no Rīgas un lielajām pilsētām. Taču cilvēkus ir grūti izvilināt no pilsētām. Tas, ka visa dzīvība koncentrējas Rīgā un lielākajās pilsētās, ir viena no lielākajām problēmām. Viens no lielākajiem izaicinājumiem ir panākt, lai cilvēki dotos atpūsties tepat Latvijā, nevis uz ārzemēm. Mūsu Latvija taču ir tik skaista! 

Ļoti daudz skaistu īpašumu iet bojā līdzekļu trūkuma dēļ
Nenoliedzami Latvijas piļu un muižu resurss nav pilnībā apgūts. Tas ir cieši saistīts ar muižu patreizējo stāvokli, restaurācijas iespējām un līdzekļu trūkumu. Skaistas muižas iet postā un tas ir neatgriezenisks process. Laika zobs nežēlīgi posta senās celtnes. 
Vairākumā muižu ir muzeji un skolas, un tieši šīs ēkas ir vislabāk saglabājušās. Tomēr pašvaldībām trūkst līdzekļu, lai ēkas restaurētu un uzturētu. Tāpēc tiek meklēti privātie investori, taču tikai retā muiža piedzīvo skaistu atdzimšanu. 

Arī tas, ka muiža atrodas privātīpašnieka valdījumā, automātiski nenozīmē, ka tā tiks uzturēta labā stāvoklī. Tur daļēji pie vainas ir arī kopējā ekonomiskā situācija un t.s. trekno gadu periods, kad šīs muižas tika iegādātas par lielām summām, kas pārsniedza to patieso vērtību, un šobrīd trūkst līdzekļu, lai uzsāktu atjaunošanas darbus. Turklāt īpašniekam jābūt ne tikai gana turīgam, lai atļautos ēkas restaurāciju, viņam jābūt arī izpratnei par kultūrvēsturiskām vērtībām un vēlmei tās saglabāt.

Pilis un muižas kā biznesa iespēja
Latvijā ir vairākas muižas, kas turas tikai uz to īpašnieku entuziasma, piemēram, ārvalstīs dzīvojoši tautieši, kuri tikai aiz cieņas pret saviem senčiem ir iegādājušies īpašumu un cenšas to sakopt. Ir cilvēki, kuri pilīs un muižās saredz biznesa iespējas, kam pateicoties tiek atvērtas skaistas viesnīcas un SPA kompleksi, taču neapgūto un nesakopto īpašumu ir daudz, daudz vairāk. 

Jāspēj piesaistīt tūristus arī objektiem reģionos 
Tas, vai spējam reģionālajiem tūrisma objektiem piesaistīt ārvalstu viesus, lielā mērā ir atkarīgs no atrašanās vietas – jo tuvāk Rīgai, jo vairāk ārvalstu viesu. Tas šobrīd ir viens no lielākajiem izaicinājumiem – piesaistīt ārvalstu tūristus vietām, kas atrodas ārpus Rīgas. 

Lielākā daļa Latvijas viesu ierodas Rīgā, turpat arī nakšņo, apmeklē restorānus un labākajā gadījumā aizbrauc līdz Siguldai. Mūsu izaicinājums ir tūristus uzrunāt, lai tie izlemj apceļot Latviju un doties uz attālākiem nostūriem. Lai ārzemniekus uzrunātu, jābūt kādai pievienotajai vērtībai. Ir cilvēki, kurus interesē arhitektūra un vēsture, bet vairākums vēlas, lai tur būtu arī kvalitatīvs piedāvājums brīvā laika pavadīšanai.

Lai panāktu, ka ārvalstu tūristi uzzina un dodas arī uz tiem objektiem, kas atrodas Latvijas reģionos, par sevi jāstāsta, jāveido pamanāmas mārketinga kampaņas. Vienam tūrisma objektam to izdarīt grūti, tāpēc tieveido dažādas apvienības, asociācijas u.tml. Apvienojot spēkus ir iespējams runāt daudz skaļāk, veidot aptverošākas un plašākas mārketinga kampaņas. 

Interese par pilīm un muižām nezudīs 
Pilis un muižas ir ļoti interesanti objekti, turklāt, cilvēkiem vienmēr ir interesējusi vēsture un kultūra. Mēs cenšamies iet līdzi laikam un piedāvāt dažādas iespējas, kā atpūsties un baudīt mākslu. Dikļu pils ir kā maza dzīvīga pasaulīte, kurā visu laiku kaut kas notiek. 

Tuvākajos nākotnes plānos ir SPA kompleksa restaurācija un atvēršana jau šī gada nogalē. Tas bijis slēgts vairākus gadus, taču jau drīzumā varēsim piedāvāt viesiem dažādas pirtis, baseinus un plašu SPA procedūru klāstu. 

Šobrīd pasaulē Labsajūtas tūrisms attīstās lielos tempos, un arī mums ir ko piedāvāt gan individuālajiem viesiem, gan grupām, gan uzņēmumiem, kuri vēlas rīkot semināru vai konferenci, bet vakara neformālo daļu atpūsties SPA zonā.

  

Vēl ziņas

AEHT 37. ikgadējā konference un sacensības Rīgā noslēdzas ar emocionālu un svinīgu apbalvošanas ceremoniju
Pavāru konkursā Global Chef Challenge Latvijas komandai izcils sniegums
Pirmo reizi Rīgā – sarunu un ēdienu festivāls Liels & Vegāns
Rīga kļūst par starptautiskās AEHT ikgadējās konferences un profesiju konkursu norises vietu!
Zināmi konkursu Latvijas Gada Pavārs 2024 un Pavārzellis rezultāti


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts