Medus, piens, rudzu maize un citas Latvijas vērtības izstādē Riga Food
Labākie piena produkti izstādē “Riga Food” tiek nosaukti katru gadu, taču šogad mainīti akcenti, tos pārliekot no iepriekšējo gadu krīzes apstākļu diktētajiem labākajiem “izdzīvotājiem” uz gada veiksmīgākajiem jaunajiem produktiem.
Kā apliecina ražotāji, pircējs kļuvis daudz izvēlīgāks un viņu vairs nevar ieinteresēt ar vienkārši garšīgāko pienu, kefīru, sieru vai biezpienu, tā vietā tiek pieprasīts kas interesantāks un daudzveidīgāks. Arī statistika un kopējās pieprasījuma izmaiņas liecina, ka patlaban eksportam un jauniem tirgiem ceļš ir vaļā, tomēr lielās konkurences apstākļos lielākās izredzes ir iespējami veselīgākiem, kā arī bioloģiski ražotiem produktiem, kas savukārt uzņēmumiem liek palauzīt galvu jaunu receptūru izstrādē.
Šogad konkursam “Riga Food 2017” labāko piena produktu godam nominēts apjomīgs daudzums – 26 jaunu produkti, kurus žūrija vērtēja trīs kategorijās.
Par labāko kategorijā “Piens un skābpiena dzērieni” atzīts “Tukuma piena” ražotais piens ar D vitamīnu, kam seko “Valmieras piena” ražotais 2% grieķu jogurts “Valmiera” un “Latgales piena” dzeramais jogurts – rabarberu-aveņu ar bifidobaktērijām un D3 vitamīnu.
Labākie biezpiena un svaigo sieru kategorijā šogad ir “Latvijas piena” ražotās “Sniega bumbas” ar “Džiugas” sieru, “Limbažu siera” svaigais krēmsiers ar ķiploku garšu, kā arī “Rīgas piensaimnieka” nezūdošā vērtība biezpiena sieriņš “Kārums”, šoreiz – ar citrona glazūru.
Balvas saņēma arī labāko nogatavināto, kā arī kausēto sieru ražotāji. Zeltu izpelnījās “Cesvaines piena” kazas piena siers. Savukārt šī paša uzņēmuma siers ar amoliņu saņēma sudraba medaļu, bet bronza tika “Latgales piena” ražotajam kausētajam sieram ar lasi. Savukārt par labāko krējumu šogad atzīts “Jaunpils piena” skābais krējums ar 20% tauku saturu “Zelta”, kam pa pēdām seko “Tukuma piena” un “Valmieras piena” 20% skābais krējums.
Līdzīgas tendences kā piena produktos šogad vērojamas arī maizes tirgū, kur maiznieki sacenšas jaunu receptūru radīšanā, paturot prātā izvēlīgā pircēja vēlmes un kaprīzes, kuras arī tendētas uz veselīgāku dzīvesveidu. Līdz ar to “Zelta diplomus” pašu maiznieku cunftes vērtējumā saņēma Kuldīgas maizes ceptuves produkti – tīrā dabiskā rudzu maize un “Garšīgā saldskābmaize ar sēklām”, “Saldus maiznieka” rudzu maize “Kurzemnieku” un saldskābā maize “Miestiņmaize”, kā arī “Lāču” ražotās “Burkānmaize” un “Spinātmaize”.
Augstāko novērtējumu saņēma arī “Lielezera” ceptā “Senā rupjmaize”, “Sīpolmaize”, “Maiznīcas Flora” saldskābmaize “Sējas ar briedinātiem rudzu graudiem”, “Hanzas maiznīcas” “Kuršu spēka maize” un “Dižā kviešu maize ar biezpienu”, kā arī jaunpienācēja – “Madam Brioš” ceptā “Mājas maize”.
Medus kategorijās gan pagaidām bez izmaiņām dominē klasiskās vērtības. Pirmā vieta piešķirta biškopja Jāņa Sulutaura liepziedu medum, otrā vieta – Rimanta Gaidamoviča dravā iegūtajam griķu medum, savukārt trešā vieta tika Jāņa Vainovska bišu saimju ienestajam pūpolu un pieneņu medum.
Kā ziņots, no 6.septembra līdz 9. septembrim starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā notiek izstāde “Riga Food 2017”, kurā piedalās arī vairāki desmiti Latvijas mājražotāju ar saviem pārtikas produktiem, tostarp, ar neprastām garšām, piemēram, aitas piena saldējums, aveņu mārrutki, ķiploku konfektes zirņu čipsi u.tml. Izstādes laikā par garšīgāko mājražotāju veikumu var balsot ar īpašiem žetoniem, tā nosakot labākos nominācijā “Tautas garša”.
“Riga Food 2017” piedāvā starptautisku un pašmāju uzņēmumu un organizāciju ekspozīcijas, meistaru un pārtikas produktu konkursus, jaunumu prezentācijas, izglītojošus seminārus, šovus, kā arī meistarklases un degustācijas.
“Riga Food 2017” jaunākos produktus un pakalpojumus prezentē vairāk nekā 700 uzņēmumu no kopumā vairāk nekā 35 valstīm, tostarp Austrijas, Azerbaidžānas, Baltkrievijas, Čehijas, Dānijas, Gruzijas, Igaunijas, Itālijas, Lielbritānijas, Lietuvas, Polijas, Spānijas, Turcijas, Ukrainas, Uzbekistānas un Meksikas.
Latvijas nacionālajā stendā tiks prezentēts 24 nozares uzņēmumu veikums.
Izstādē tiks rīkots produkcijas iepakojuma konkurss, Rīgas tējas diena un Latvijas nacionālais tējas turnīrs bērniem, bet pieaugušie varēs vērtēt Latvijas mazo aldaru un mājbrūvētāju veikumu.
Avots:
Ingrīda Mičāne
LA.LV