Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

24.06.2022

Līgotāji šogad galdā cels dažādus sierus, alu, šašliku un svaigus dārzeņus


Līgo svētki jau klauvē pie durvīm, un daudzās ģimenēs aktualizējas jautājums, ko celt svētku galdā. Līgotāju paradumus īpašā aptaujā* ir noskaidrojis lielveikalu tīkls Rimi: 77% Jāņu svinētāju savu maltīti nevar iedomāties bez tradicionālā jāņusiera ar ķimenēm, 76% galdā cels šašliku, bet 62% mielastu papildinās ar svaigiem dārzeņiem. Svētku dzērienu klāstā līderpozīcijas nemainīgi saglabā tradicionālais Jāņu dzēriens – alus, ko baudīs 60% Latvijas iedzīvotāju.

Plānojot Līgo svētku maltīti, cilvēki galvenokārt ņem vērā, lai ēdienu ir viegli pagatavot (44%), lai var ar to sevi nedaudz palutināt (40%) un lai produkti būtu veselīgi un svaigi (38%). Sievietēm biežāk ir svarīgi, lai ar ēdiena gatavošanu nebūtu daudz jānopūlas, jaunieši izteikti biežāk izvēlas ēdienu daudzveidību, savukārt senioriem rūp tas, lai produkti būtu veselīgi un svaigi. Rīdzinieki biežāk plāno sevi palutināt ar ēdieniem, ko galdā ceļ vien retu reizi, un baudīt vietējo ražotāju produktus, savukārt laukos biežāk dod priekšroku ēdienam, kas ir ātri pagatavojams un uzreiz nebojājas. 

Protams, svētku galds nav iedomājams bez tradicionālā siera un alus. 57% svētku svinētāju šogad mielosies ar veikalā iegādātu jāņusieru ar ķimenēm, cita veida veikalā nopērkamus sierus galdā liks 31%, bet 30% siera cienītāju tirdziņos iegādāsies mājražotāju produkciju. Savukārt dzērienu kategorijā nemainīgs līderis Jāņu repertārā ir alus – to baudīs 60% iedzīvotāju, turklāt krietni biežāk vīrieši (73%) nekā sievietes (47%). Starp populārākajiem dzērieniem šajos svētkos būs arī kvass (41%) un bezalkoholiskās sulas un limonādes (30%). 

Pārlūkojot līgotāju ēdienkarti kopumā, jāsecina, ka sievietes biežāk izvēlas svaigus dārzeņus, augļus un ogas, bet vīri – cepamās desiņas un cita veida cepamo gaļu vai tās izstrādājumus. Visbiežāk svaigus dārzeņus galdā cels latgalieši (71%), kur kopumā mīt aktīvākais līgotāju īpatsvars (55%). 

“Kā rāda aptauja, Latvijas sabiedrībai ir svarīgas tradīcijas. Cilvēki labprāt izvēlas paaudžu paaudzēs pārbaudītas vērtības, kulinārus eksperimentus atstājot citai reizei. Toties patīkami pārsteidz, ka tik daudzi līgotāji savu maltīti papildinās ar svaigiem dārzeņiem. Tas nozīmē, ka cilvēki izdara atbildīgas izvēles un mirkļa baudījuma vietā tomēr dod priekšroku veselīgiem paradumiem. Rimi šo lēmumu pilnībā atbalsta, piedāvājot gan bagātīgu svaigo dārzeņu un augļu sortimentu, gan tradicionālos svētku gardumus, dažādos veidos marinētas cepamgaļas un plašu alus klāstu, lai rūpes par galda klāšanu noveltu no svinētāju pleciem,” saka Rimi Latvia sabiedrisko attiecību vadītājs Juris Šleiers. 

Čaklākie šašlika cepēji šogad būs gados jauni cilvēki līdz 39 gadu vecumam (85%), bet ar jāņusieru mielosies vecākā paaudze (86% pēc 60 gadu vecuma). Senioru grupā arī ir vairāk to, kuri biežāk našķosies ar plātsmaizēm, kūkām un pīrāgiem, kas kopumā vairāk raksturīgi vidzemniekiem un kurzemniekiem. 

Ko tad līgotāji durs uz šašlika iesma? Izvēle numur viens (63%) – cūgaļas šašliks, kam seko vienīgais gaļas ēdiens, kuru biežāk izvēlas sievietes, – vistas šašliks (60%) un ar krietnu atstarpi – cepamdesas (38%). Savukārt jauniešu vidū ir visvairāk to, kuri gaļu neplāno ēst nemaz – tā atbildējis katrs desmitais respondents 18–29 gadu vecumā.

Kopumā 81% Latvijas iedzīvotāju Līgo svētku maltītei plāno tērēt līdz 100 eiro, visvairāk – 48% – ir gatavi iekļauties 20–60 eiro robežās.


Juris Šleiers

  

Vēl ziņas

AEHT 37. ikgadējā konference un sacensības Rīgā noslēdzas ar emocionālu un svinīgu apbalvošanas ceremoniju
Pavāru konkursā Global Chef Challenge Latvijas komandai izcils sniegums
Pirmo reizi Rīgā – sarunu un ēdienu festivāls Liels & Vegāns
Rīga kļūst par starptautiskās AEHT ikgadējās konferences un profesiju konkursu norises vietu!
Zināmi konkursu Latvijas Gada Pavārs 2024 un Pavārzellis rezultāti


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts