Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

29.11.2014

Lauku ceļotājs apvieno Latvijas lauku tūrisma pārstāvjus aizraujošā diskusijā

27. novembrī  Zemkopības ministrijā norisinājās diskusija par Latviešu virtuvi un Nacionālo kulināro ceļu.
Uz vietas bija pulcējušies liels skaits Latvijas lauku restorānu, kafejnīcu un krodziņu īpašnieku, kas aktīvi dalījās savā pieredzē, kā arī atbildīgās personas no Zemkopības ministrijas, Kultūras ministrijas un pašvaldībām. Pasākumu vadīja Lauku Ceļotāja valdes priekšsēdētāja Asnāte Ziemele.

Pasākumā tika prezentēti Lauku Ceļotāja iniciētā projekta “Mārketinga kampaņa lauku tūrisma popularizēšanai un lauku tūrisma produktu izveide visos Latvijas reģionos” rezultāti un kopīgi risināti dažādi ar lauku tūrismu saistītie jautājumi. 
Diskusijas rezultātā apzinātais materiāls tiks iestrādāts priekšlikumu dokumentā atbildīgajām institūcijām – lauksaimniecības, kultūras un tūrisma nozarēs.

Strādājot pie minētā projekta,  tika izveidota jauna koncepcija “Baudi laukus”, citās valodās – „Go rural!”,„Geniesse das Landleben!”, „Махнем в деревню!”. “Baudi laukus” aicina tūristus dziļāk un pamatīgāk iepazīt un izbaudīt dzīvi laukos, vienlaikus dodot iespēju vietējiem iedzīvotājiem izmantot lauku dzīvesveidu un saimniecības pamatnodarbošanos kā tūrisma resursu.

Projekta laikā tika pētīts perspektīvais tirgus, veicot tūristu aptaujas un intervijas, nosakot produktu grupas un to tirgus mērķgrupas. Tika veikta arī tūristu aptauja (latviešu, krievu, vācu, angļu valodā), lai noskaidrotu “Baudi laukus” koncepcijas dzīvotspēju un attīstības virzienus.

Tūristi vislabprātāk ceptu rupjmaizi tradicionālā veidā, kā arī gatavotu Jāņu sieru.


Tūristi visvairāk vēlas pieredzēt lauku vidi, aktīvi atpūšoties, un baudīt lauku saimniecībā ražotu ēdienu.


Visvairāk tūristi, esot laukos, vēlētos nobaudīt mājās ceptu maizi un žāvētas zivis.

Projekta ietvaros tika izveidoti arī 10 tematiski kulinārie maršruti, kas iezīmēti Kulinārajā kartē. Tēmas iekļauj populāras Latvijas pārtikas nozares – piens, maize, alus un vīns, zivis. Veidojot "Kulināro karti", tika apmeklētas 178 ēdināšanas vietas visā Latvijā - krodziņi, kafejnīcas, restorāni, lauku tūrisma mītnes u.c. ēdināšanas pakalpojumu sniedzēji, kas gatavo un godā latviskos ēdienus un tradīcijas. Par katru ēdināšanas vietu atrodams īss apraksts, nosaukums, darba laiks, kontaktinformācija, ģeogrāfiskās koordinātas un atrašanās vieta kartē. Pie katras vietas ir uzskaitīti piedāvātie latviskie un īpašie "firmas" ēdieni.  Šī karte kalpo kā praktisks palīgs ceļojot pa Latviju, jo tajā ērti var atrast ēdināšanas vietas visos reģionos, kur iespējams nobaudīt latviskos ēdienus.

Tapa arī brošūra „Latviešu virtuve - tradicionāli un mūsdienīgi latviešu ēdieni un dzērieni”, kurā atrodami 30 latviešu virtuves ēdieni. Par katru no tiem ir īss apraksts un fotogrāfija. Brošūrā atrodama arī informācija, kas ir Latvijā iecienītākie ēdieni - kādas uzkodas, zupas, saldos ēdienus, dzērienus, u.c. ko ēdam ikdienā.
 
Noslēgumā Asnāte Ziemele aicināja visus nozares pārstāvjus  būt aktīviem,  dalīties savā pieredzē,  nāk ar priekšlikumiem un iniciatīvām dažādu problēmu  risināšanā. Kā  uzsvēra A. Ziemele - tikai sadarbojoties,  mēs varam panākt uzlabojumus un attīstību nozarē.



Linda Rubene

Vēl raksti par šo tēmu:
http://www.horeca.lv/zinas/diskusija-par-latviesu-virtuvi-un-nacionalo-kulinaro-celu

  

Vēl ziņas

AEHT 37. ikgadējā konference un sacensības Rīgā noslēdzas ar emocionālu un svinīgu apbalvošanas ceremoniju
Pavāru konkursā Global Chef Challenge Latvijas komandai izcils sniegums
Pirmo reizi Rīgā – sarunu un ēdienu festivāls Liels & Vegāns
Rīga kļūst par starptautiskās AEHT ikgadējās konferences un profesiju konkursu norises vietu!
Zināmi konkursu Latvijas Gada Pavārs 2024 un Pavārzellis rezultāti


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts