Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

02.09.2016

Latvijā ir senas siera gatavošanas tradīcijas

Aizvien biežāk uz latvieša ēdienu galda ir baudāms kāds gards, Latvijā gatavots siers. Sieru gatavo ap 60 lauku saimniecībās un piena pārstrādes uzņēmumos Latvijā, kurus varam apmeklēt un to produkciju nogaršot turpat uz vietas. 

Mēs Latvijā varam lepoties ar patiešām lielu sieru šķirņu daudzveidību. Latvijā piedāvā svaigos nenogatavinātos, rikotas, smērējamos, sālījumā nogatavinātos, mīkstos nogatavinātos, puscietos un cietos sierus. 

Mūsu tradicionālais Jāņu siers ir iekļauts Eiropas Savienības Garantēto tradicionālo īpatnību (GTĪ) reģistrā. Par produktiem ar garantētām tradicionālām īpatnībām sauc tos, kas tradicionāli lietoti šajā teritorijā un kuriem vismaz 30 gadu garumā ir apliecinājums par nodošanu no vienas paaudzes nākamajai. Siera gatavošanas tradīcijas Latvijā turpina pieaugt un kļūst arvien spēcīgākas.

Kā šo visu sieru daudzveidību apzināt, atrast un baudīt? „Lauku ceļotās” izveidojis īpašu zīmi „Sierzinis”. To piešķir saimniecībām un ražotnēm, kas ir meistari siera gatavošanā, stāsta par siera tapšanu apmeklētājiem, piedāvā to nogaršot vai iegādāties. 

Zīmi saņem arī lauku krodziņi, restorāni un citi, kas piedāvā savās ēdienkartēs vietējo meistaru gatavotos sierus.

Sadaļā “Sierzinis” ir atrodama kontaktinformācija un apraksti par vietām un saimniecībām, kurās var iegādāties vietējos, pašu ražotos sierus un uzzināt, kā tie top. Ir iespējams arī doties gardās brīvdienās, apmeklējot saimniecības, kas ražo sieru un tājās iespējams arī iegādāties gardu sieru kolekciju, ko baudīt mājās. 

Šādām brīvdienām iesakām divu dienu piena tūres Kurzemē, Latgalē, Ziemeļvidzemē, Dienvidvidzemē. Tie ir kartē iezīmēti maršruti, kuros var doties gan ģimenes, gan nelielas grupas, iepriekš sazinoties ar saimniecībām un piesakot savu apmeklējumu. 

Daudzi siera ražotāji būs sastopami pārtikas izstādē “Riga Food 2016”, kas norisināsies 7.-10. septembrī, Ķīpsalas izstāžu hallē.

Izstādē piedalīsies arī  “Lauku ceļotājs”, prezentējot jaunizdoto bukletu „Gardā siera ceļš”, kas ir ceļvedis vietējo sieru pasaulē un tapis sadarbībā ar “Latvijas Siera Klubu”. 

Ceļvedis iepazīstina ar vietējo sieru veidiem un šķirnēm, kā arī ar 50 “Sierziņa” saimniecībām. 


Horeca

  

Vēl ziņas

AEHT 37. ikgadējā konference un sacensības Rīgā noslēdzas ar emocionālu un svinīgu apbalvošanas ceremoniju
Pavāru konkursā Global Chef Challenge Latvijas komandai izcils sniegums
Pirmo reizi Rīgā – sarunu un ēdienu festivāls Liels & Vegāns
Rīga kļūst par starptautiskās AEHT ikgadējās konferences un profesiju konkursu norises vietu!
Zināmi konkursu Latvijas Gada Pavārs 2024 un Pavārzellis rezultāti


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts