Latviešu deserts Krievijas elitei jeb pasaules klases šefpavāru konkursā „Omnivore” debitē pazīstamais šefpavārs no Latvijas.
Festivāls, tā pasaules tūres ietvaros, šogad notiks 12 pasaules lielākajās pilsētās, kuras pelnīti uzskatāmas arī par pasaules gastronomijas metropolēm – Monreāla, Kopenhāgena, Ņujorka, Brisele, Parīze, Maskava, Ženēva, Stambula, Sanfrancisko, Šanhaja, Sanpaulu un Sidneja. Katrā no tām notiekošajā festivālā „Omnivore” organizatori aicina piedalīties jaunus un radošus šefpavārus, lai izsmalcinātu ēdienu zinātājiem ik reizi sniegtu neaizmirstamas emocijas.
Alex Žiļuks, zivju restorāna „Le Dome” šefpavārs: „Esmu reizē patīkami pārsteigs un ļoti pagodināts, ka mani izvēlējās piedalīties šajā grandiozajā festivālā, ņemot vērā projekta atlasīšanas kritērijus.Šis nav maksas pasākums un vietu konkursā „nopirkt” nav iespējams. Tāpat šefpavāri nevar arī paši pieteikties dalībai konkursā. Katrs šefpavārs tiek uzaicināts individuāli, līdz ar to, visi dalībnieki ir vienādos apstākļos. Par šo festivālu kādreiz biju dzirdējis no saviem Krievijas kolēģiem, kuri bija piedalījušies. Festivāla organizētāji ļoti pārdomāti izvēlas, kurus šefpavārus aicināt un kāpēc. Viņi ir īsti guru gastronomiskajā pasaulē, ceļo pa dažādām valstīm un galvaspilsētām, apmeklē restorānu pēc restorāna, līdz atrod to šefpavāru, kas, viņuprāt, būtu atbilstošs visiem konkursa kritērijiem, atraktīvs un talantīgs.
Festivāls sāksies ar meistarklašu sēriju, kas norisināsies no 24. līdz 26. aprīlim restorānā „Gostinij Dvor” („Гостиный Двор”). Galvenais mērķis – dot iespēju jauniem profesionāļiem neierobežoti strādāt pie savu kulināro šedevru pagatavošanas, attīstīt savu radošo pieeju un pārsteigtu gan citus šefpavārus, gan festivāla viesus ar savu darbu un izcilajiem ēdieniem. Meistarklašu ietvaros Latvijas šefpavārs Alex Žiļuks uzstāsies gardēžu žūrijas priekšā 26.aprīlī. Viesiem Alex galdā cels kartupeļu pankūkas ar melnajiem ikriem, paipalu olām un tradicionālajām piedevām: jēra carre balontīni ar Velute mērci, gailenēm, timiānu un sparģeļiem. Savukārt saldajā latviskas garšas baudījums – tradicionālais latviešu rupjmaizes kārtojums ar Mascarpones siera krēmu, zemeņu mērci un svaigām ogām.
Festivāla kulminācija būs degustācija restorāna „Strelka Bar” terasē – 26.aprīlī. Tajā savus ēdienus prezentēs visi festivāla dalībnieki. Alex viesiem pasniegs savu izcilo uzkodu no marinētas Baltijas reņģes, aļņa filejas, bietēm un kazas siera.
Papildus dalībai meistarklasē un degustācijas pasākumam, visu nedēļu Alex uzstāsies kopā ar vienu no Maskavas slavenākajiem šefpavāriem – Aizeku Korrea (Issaac Correa), – vienā no viņa restorāniem „Black Market”. No 24. līdz 29.aprīlim restorānā būs izveidota īpašā festivāla ēdienkarte ar Alex ēdieniem!
„Tur viesiem galdā celšu uzkodu, kas pagatavota no marinētas Baltijas reņģes, aļņa filejas, bietēm un kazas siera. Tāpat tiks pasniegta Latvijas zivju zupa no upes zivīm un vēžiem ar tomātiem un dillēm. Arī šeit lielpilsētas gardēži varēs baudīt jēra carrebalontīnu ar Velute mērci, gailenēm, timiānu un sparģeļiem savukārt saldajā noteikti pasniegšu savu šedevrs – īpašais Le Dome rupjmaizes kārtojumu,” stāsta Alex.
Maskavā savu meistarklasi rādīs ne vien izcilākie Krievijas šefpavāri, bet arī vairāki viesi no ārvalstīm, kuru vidū ir arī mūsu Alex. No Maskavas izcilākajiem šefpavāriem konkursā dalību ņems: Natalija Horstinga & Iļja Dellimors (Натали Хорстинг & Натан Дэллимор) Strelka bar, Iļja Šalevs un Aleksejs Zimins (Илья Шалев, Алексей Зимин) kafejnīca Ragout, Ivans Šiškins (Иван Шишкин) restorāns Delicatessen, Dmitrijs Šuršakovs (Дмитрий Шуршаков) Чайка, Fabrics Salvadors (Фабрис Сальвадор) restorāns Манон, Adrians Ketglass (Адриан Кетглас) vīnu restorāni Grand Cru Maskavā un Sanktpēterburgā, Aizeks Korrea (Айзек Корреа) restorāns Блэк Маркет, Dmitrijs Zotovs (Дмитрий Зотов) restorāns Антрекот, Aleksejs Kozirickijs (Алексей Козырицкий) bārs Луч, Vladimirs Muhins (Владимир Мухин) restorāns Булошная, Ivans Berezuckijs (Иван Березуцкий) restorāns Grand Cru City un Andrejs Rivkins (Андрей Рывкин) zīmola šefpavārs Пантагрюэль.
Savukārt no ārvalstu izcilajiem šefpavāriem uz konkursu tika aicināti: Lorenzo Cogo, restorāns EL Coq (Marano Vicentino, Itālija); Benjamin Toursel, restorāns Aubergedu Prieuré (Moirax, Francija); Michael Greenwold & Simone Tondo, restorāns Roseval (Parīze, Francija); Romain Tischenko, restorāns LeGalopin, (Parīze, Francija); Bartde Pooter, restorāns Pastorale (Antverpena, Beļģija); un neapšaubāmi Alex Žiļuks, zivju restorāns «Le Dome» (Rīga, Latvija).
Par „Omnivore”:
"Omnivore" (tulkojumā no latīņu valodas "visēdāju") - starptautisks festivāls, kas notiek jau kopš 2005.gada un pirmo reizi tika noturēts Francijā, Doviļā. Kopš 2009tas notiek arī Ņujorkā.Šodien „Omnivor” ir kļuvusi par pasaules galveno arēnu, kur sacenšas jauni un talantīgi šefpavāri. Festivāls ne vien atspoguļo pašreizējās tendences kulinārijā, bet iezīmē arī nākotnes iespējas gastronomijā, kā arī izceļ jaunās tehnoloģijas un parāda, kā mainās cilvēku gaume. 2011.gadā festivāls pirmo reizi norisinājās Maskavā, savukārt kopš šā gada tas pārtapis par OmnivoreWorldTour un notiks 12 pilsētās visā pasaulē.
Vairāk informācijas par festivālu iespējams atrast tā oficiālajā mājas lapā www.omnivore-moscow.ru
Aina MIHEJEVA