Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

17.02.2016

Konkurences padomes devums sabiedrībai pēdējo gadu griezumā

Šodien, 17.februārī, Konkurences padome prezentēja savas 2015.gada darbības rezultātus, kā arī pirmo reizi iestādes darbības laikā aprēķinājusi godīgas konkurences veicināšanas ceļā novērstā un nepieļautā kaitējuma finansiālo ietekmi Latvijas sabiedrībai. 

Sabiedrības ieguvumu aprēķināšanai KP īpaši Latvijas apstākļiem pielāgoja starptautiski atzītu metodoloģiju, kuru izstrādājusi OECD, kā arī izmanto Lielbritānijas, ASV u.c.  pasaulē profesionāli augsti vērtētas konkurences uzraudzības iestādes. Aprēķina pamatā ir pieņēmums, ka jebkuri iespējamie zaudējumi, kas patērētājiem netiek nodarīti, jo konkurences iestāde nepieļauj vai novērš konkrētus pārkāpumus, ir sabiedrības ieguvums. 

Kopējais ieguvums triju gadu laikā ir bijis 51 000 000 eiro, un šī summa ietver tiešo ieguvumu, atskaitot kompāniju samaksātos naudas sodus, kopējā apmērā 8 miljoni eiro, kas nonāk valsts budžetā. Latvijas konkurences uzraudzība ir ierindota starp 36 pasaulē labākajām no 140 institūcijām visā pasaulē.

Neskatoties uz panākumiem, Konkurences padomes darbs diendienā rit pilnā sparā, strādājot pie jauniem izmeklējumiem par iespējamiem pārkāpumiem. Pārsvarā tie ir aizliegtas vienošanās, karteļi un dominējošā stāvokļa izmantošana. Liela uzmanība tiek pievērsta publiskajiem iepirkumiem, kuros mēdz atklāties iepriekšējas norunas.

Latvijas valsts konkurētspēja pasaulē ir atkarīga no mūsu spējas būt atvērtai, starptautiski orientētai un biznesam draudzīgai ekonomikai, kuras pamatā ir godīga konkurence.


HoReCa.lv

  

Vēl ziņas

AEHT 37. ikgadējā konference un sacensības Rīgā noslēdzas ar emocionālu un svinīgu apbalvošanas ceremoniju
Pavāru konkursā Global Chef Challenge Latvijas komandai izcils sniegums
Pirmo reizi Rīgā – sarunu un ēdienu festivāls Liels & Vegāns
Rīga kļūst par starptautiskās AEHT ikgadējās konferences un profesiju konkursu norises vietu!
Zināmi konkursu Latvijas Gada Pavārs 2024 un Pavārzellis rezultāti


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts