Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

02.12.2011

Jaunas Eiropas Savienības regulas pārtikas piedevu lietošanā

Šodien, 2. decembrī stājas spēkā jaunas Eiropas Komisijas (EK) izstrādātās pārtikas piedevu regulas, kas pilnībā jāpiemēro no 2013. gada 1. jūnija. Jaunās regulas aizstās līdz šim piemērotās Eiropas Savienības (ES) direktīvas un līdz ar to arī nacionālos normatīvos aktus par pārtikas piedevu lietošanu pārtikas ražošanā.

Vienā no jaunajām regulām EK ir noteikusi speciālus pārtikas piedevu lietošanas nosacījumus pārtikas piedevās, pārtikas aromatizētājos, pārtikas fermentos un uzturvielās (vitamīnos un minerālvielās). Tāpat EK ir noteikusi jaunus steviolglikozīdu lietošanas nosacījumus.

Līdz jauno regulu obligātai piemērošanai Latvijā joprojām pārtikas piedevu lietošanu regulē Ministru kabineta (MK) 2010. gada 16. februāra noteikumi Nr.146 „Obligātās nekaitīguma prasības pārtikas piedevām un pārtikas produktiem, kuros izmantotas pārtikas piedevas”. Lai pārtikas ražotāji varētu savlaicīgi pārorientēties no prasībām, kas ir šobrīd spēkā esošajos MK noteikumos, uz šo prasību jauno izklāstu un piemērošanu, regulu piemērošanai ir paredzēts 18 mēnešu pārejas periods. Izņēmums ir EK noteiktie jaunie steviolglikozīdu lietošanas nosacījumi, kas stājas spēkā jau šodien, 2. decembrī.

Tāpat EK izveidojusi ES atļauto pārtikas piedevu datu bāzi, kas angļu valodā pieejama tiešsaistes interneta adresē: https://webgate.acceptance.ec.europa.eu/sanco_foods/main/?sector=FAD&auth=SANCAS. Datu bāzes pārredzamais satura izklāsts dos iespēju patērētājiem, pārtikas apritē iesaistītajiem uzņēmējiem un kontroles iestādēm, ērti noskaidrot, kādas piedevas un kādos daudzumos ir atļauts izmantot konkrētam pārtikas produktam. Plašāka informācija par prasībām pārtikas piedevu lietošanā pieejama arī Zemkopības ministrijas mājas lapā www.zm.gov.lv sadaļā „Pārtika, veterinārija”.
   

Viktorija Kalniņa,
sabiedrisko attiecību speciāliste


  

Vēl ziņas

AEHT 37. ikgadējā konference un sacensības Rīgā noslēdzas ar emocionālu un svinīgu apbalvošanas ceremoniju
Pavāru konkursā Global Chef Challenge Latvijas komandai izcils sniegums
Pirmo reizi Rīgā – sarunu un ēdienu festivāls Liels & Vegāns
Rīga kļūst par starptautiskās AEHT ikgadējās konferences un profesiju konkursu norises vietu!
Zināmi konkursu Latvijas Gada Pavārs 2024 un Pavārzellis rezultāti


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts