Intervija ar Nespresso produktu parstāvi Sergeju Bakhantsovu
Kāpēc sākāt strādāt ar Nespresso produktu?
Galvenokārt tāpēc, ka Nespresso ir kapsulu kafijas līderis pasaulē. Holdinga kompānijas Nestle, kas tirgo Nespresso, apgrozījums kopš 2014. gada ir 4 miljardi dolāru. Tas ir milzīgs skaitlis.
Nestle tirgo dažādas kafijas, dažādiem tirgus segmentiem, tai skaitā kapsulu kafiju. Interesanti, ka Nespresso ir sasniedzis ideālu gan kafijas kapsulu, gan kafijas automātu jomā, jo šis ražotājs neiet uz kompromisiem nevienā lietā. Viss ir labākajā izpildījumā – paši skaistākie kafijas automāti, paši kvalitatīvākie materiāli, pati ērtākā tehnoloģija un vienkāršākā lietošana.
Visaugstākās kvalitātes kafiju var pagatavot, nospiežot vienu pogu. Var pēc patikas gatavot dažāda veida kafiju, un tā vienmēr būs svaiga un aromātiska. Rezultāts vienmēr ir garantēts: tas padara Nespresso par absolūtu līderi produkta kvalitātes ziņā.
Kurās valstīs kompānija strādā?
Uz šo brīdi kompānijas pārstāvniecības, kas piedāvā Nespresso, ir vairāk nekā 60 valstīs. Ar Nespresso strādā 29 no 50 labākajiem pasaules šefpavāriem. Tās ir apmēram 300 kompānijas: tas liels tirgus.
Vai, jūsuprāt, Latvijas tirgū pietiek kafijas?
Kafijas vispār ir daudz un pietiekoši, taču trūkst labas, ideālas kafijas ar garantētu augstāko kvalitāti. Vēlētos arī paskaidrot, kāpēc aktuālas ir tieši kapsulas: tā ir garantēti svaiga, kvalitatīva kafija, un to var pagatavot ikviens: gan profesionāls barista, gan darbinieks bez speciālām zināšanām.
Iespējams, tāpēc Nespresso klienti ir ļoti lojāli: ja cilvēkam ir mājās Nespresso, tad viņš jau pazīst šo produktu, uzticas tam un izvēlas Nespresso arī ārpus mājas.
Kādas ir galvenās priekšrocības tieši Nespresso kapsulām?
Pirmkārt, Nespresso ir izgudrojis kafijas kapsulas kā tādas un patentējis šo tehnoloģiju pirms apmēram 30 gadiem. Otrkārt, lai gatavotu, piemēram, espresso kafiju, ir jāievēro daudzas lietas un, protams, ja to dara parastā veidā, tad var gadīties kādas kļūdas.
Gatavojot espresso ar Nespresso tehnoloģiju vienmēr ir garantēta nemainīgi augsta kvalitāte. Piemēram, espresso kafijas biezums, krēms, kas ir ļoti svarīga iezīme kvalitatīvi pagatavotai kafijai, kā arī, protams, tiek dozēts ūdens daudzums, kas ir nepieciešams vienas kafijas tasītes pagatavošanai.
Daži šaubās, vai, gatavojot kafiju ar aparātu, tiešām var sasniegt tikpat labu garšu, kā gatavojot kafiju ar rokām. Taču mēs visi zinām, ka labi apmeklētās vietās kafijas gatavošana notiek nepārtraukti, un tāda rutīna pazemina ar rokām gatavotās kafijas kvalitāti. Savukārt, gatavojot kafiju ar kapsulām, kafija būs ideāla vienmēr, neatkarīgi no cilvēciskā faktora.
Nespresso uzņēmējs ir brīvs no uztraukumiem par to, kur atrast labu baristu vai kā apmācīt darbinieku. Nav jāuztraucas arī par to, kas gatavos kafiju, ja darbinieks saslimis un nevar ierasties darbā: jebkurš viņa kolēģis viegli spēs pagatavot ideālu kafiju.
Kapsulu tehnoloģija, bez šaubām ir pilnveidojusies, un šodien ievērojami labāk saglabājas visas kafijas īpašības. Pastāv vairāk nekā 1700 ar Nespresso zimolu saistītu tehnoloģisku patentu. Alumīnija kapsula pasargā kafiju no gaisa, no mitruma un gaismas iekļūšanas, saglabājot pat visnetveramākos aromātus, kafijas īpašības un kvalitāti.
Runājot par kafijas automātiem: tiem ir pievilcīgs dizains (9 reizes nominēts Red Dot Award), tie papildina interjeru un ir ērti lietošanā. Tie, kuri pievērš uzmanību ekoloģijai, novērtēs arī to, ka šie kafijas automāti pēc to darba mūža beigām ir pārstrādājami.
Cik ilgi jūs jau strādājat Latvijas tirgū?
Mēs strādājam Latvijā jau pusotru gadu. Nespresso produktus var iegādāties Rīgā, Tērbatas ielā 14, uzņēmumā 19 bar. Aparāti ir ražoti Šveicē, tie ir aprīkoti ar 19 bāru spiediena ūdens sūkni un uzsilda ūdeni līdz 86–91 grādam.
Vai Nespresso kapsulu aparātus var lietot arī mājas apstākļos?
Tā bija Nespresso kapsulu tehnoloģijas galvenā ideja: lai cilvēks mājās varētu viegli un ātri pagatavot ideālu kafiju. Lai viņam ne par ko nebūtu jāraizējas, tikai jāielej ūdens un jāieliek kapsula.
Ja gribam mājās pagatavot ideālu kafiju, izmantojot citas tehnoloģijas, tad jāņem vērā daudz dažādu lietu, piemēram, kafijas malums, svaigums, mitrums, šķirnes, aparāta īpatnības, kurām ir jāpielāgojās.
Kāpēc kafejnīcām vajag strādāt ar Nespresso?
Pirmais jautājums, kas rodas uzņēmējam – kafejnīcas īpašniekam, ir nevis „kāpēc Nespresso?”, bet „kāpēc kapsulas?” Visiem jau stāv aparāti, kas ir izmaksājuši lielu naudu un principā ir universāli: gatavo putas, karsē pienu, visu silda utt.
No otras puses, daudzi vēlas atvērt mazu kafejnīcu, bet neviens nezina, kā bizness veiksies. Tāpēc uzreiz ieguldīt lielus naudas līdzekļus kafijas automātā vai ņemt to līzingā ir pietiekoši nopietns lēmums. Manā skatījumā, pats labākais bizness ir ar iespējami mazākām izmaksām, it īpaši sākumā.
Mazai kafejnīcai, kas uzsāk darbību, būtu ideāli nopirkt jebkuru no sadzīves Nespresso aparātiem: tas dos iespēju ātri, ne vairāk kā 30 sekunžu laikā gatavot jebkura veida kafiju. Otra lieta ir dažādība: aparāts var strādāt ar 23 nespresso kafijas blendiem. Aparāta cena no 99–599 eiro. Tas dod iespēju pamēģināt, vai bizness nes peļņu.
Treškārt, uzņēmējam, ir viegli veikt uzskaiti: viena kapsula – viena tasīte. Kapsulas nevar izmantot citur.
Profesionālo aparātu cenas ir par kārtu augstākas, taču pašlaik vienam no modeļiem, kura pamata cena ir 1700 eiro, ir akcijas piedāvājums: 50% atlaide.
Jāņem arī vērā, ka atvērtā lielā iepakojumā kafija zaudē aromātu mēneša laikā, bet malta kafija: 1–2 dienu laikā. Arī nevienmērīgs malums negatīvi ietekmē kafijas garšu. Kapsulu gadījumā kafija nezaudē savas īpašības, un malums ir nemainīgs.
Ir zināmas vismaz 15 kļūdas, kā var sabojāt espresso. Kafijas automāta radziņam jābūt noteiktā karstumā, kafijai jābūt noteiktam un vienmērīgam malumam: ja tā nav, tad kafija nebūs sabalansēta... Nespresso automātā šādu kļūdu nevar būt: Nespresso kapsulas jau satur idiālu, vienmērīga maluma un augstākā labuma kafiju.
Nespresso aparāts maksā apmēram 5 reizes mazāk nekā citi profesionāli izmantojamie aparāti, taču tai pašā laikā sniedz visas tās pašas iespējas, un pat vairāk. Aparātam ir divas galvas – tas vienlaicīgi var sagatavot 2 tasītes kafijas. Piedevām, ja viena galva kādu iemeslu dēļ sabojājas, tad līdz aparāta remonta vai nomaiņas brīdim darbs neapstājas.
Vai jūs piedāvājat arī receptes?
Jā. Nespresso radītie kafijas veidi ir ļoti interesanti, tie dod iespēju veidot visdažādākās garšas, ar smalkām garšas un aromātu niansēm. Jaucot ar pienu, balzamu, ledu, tēju, liķieri, sīrupiem un citām visdažādākajām piedevām, var radīt patiešām interesantu kafiju. Mums ir gan ziemas, gan vasaras receptes, un tās pieejamas arī mūsu interneta vietnē:
Kā jūs nodrošināt servisu?
Kafejnīca nekādā gadījumā nedrīkst pārstāt gatavot kafiju. Tāpēc mums vienmēr ir rezervē aparāts, ko esam gatavi atvest, ja kafejnīcā esošais ir sabojājies. Mēs uzstādām to uz laiku, kamēr kafejnīcas aparāts tiek salabots. Drīzumā mums būs arī autorizētais Nespresso servisa centrs.
Vēlos vēl papildināt, ka kafejnīcām, kas izvēlas strādāt ar Nespresso, mēs piedāvājam plašu spektru dažādu aksesuāru – krūzītes, apakštasītes, krūzes latte un cappuccino kafijai, karotītes un skaista dizaina krūzītes kafijai līdzņemšanai. Pircējiem, kas iegādājas profesionālos kafijas aparātus, zināmu skaitu aksesuāru mēs piedāvājam bez maksas – biznesa atbalstam.
Aparātiem, protams, nepieciešama apkalpošana: sildelementos var uzkrāties sāļi un kaļķis. Par to, ka aparātam nepieciešama apkope, signalizē aparāts. Par atkaļķošanu klientam nav jāuztraucas: to mēs veicam bez maksas uz vietas pie klienta, un tas aizņem pusotru stundu.