Gruzijas vīns – garša, kas jāiepazīst pakāpeniski
Par vienu no vīna lielvalstīm pavisam noteikti var uzskatīt Gruziju. Tā ir vīna dzimtene, kurā atrodamas pat 5000 gadus senas vīnogu šķirnes, savukārt, kā liecina zinātniskie atklājumi – vīnu valsts teritorijā, izmantojot māla krūkas jeb kvevri, gatavoja jau pirms 8000 gadiem. Vairāku gadsimtu laikā šī tauta spējusi saglabāt senās vīna darīšanas metodes, tajā pašā laikā padarot vīna garšu mūsdienīgu un “saprotamu” arī šobrīd. Variācija ir milzīga, jo teju katrā gruzīnu ģimenē tiek gatavots vīns. Par to, kas raksturo no Gruzijas nākušo vīnu, un par to, kā to uztveram šeit – Latvijā, iepazīstina Latvijas Vīnziņu asociācijas prezidents Jānis Kaļķis.
Vīna dzimtene - Gruzija
Gruzijā vīna kultūra balstās uz vairāku gadsimtu garumā izkoptām vīna darīšanas tradīcijām. Pēdējo gadu laikā arī zinātnieki atklājuši, ka Gruzija uzskatāma par vīna dzimteni. Veicot arheoloģiskos izrakumus, valsts teritorijā tika atrastas aptuveni 8000 gadus vecas māla krūkas – kvevri, kas paredzētas tieši vīna darīšanai un uzglabāšanai. Gruzīnu tauta šobrīd ir gandrīz vienīgā, kam ir izdevies nodot senās vīna darīšanas metodes no paaudzes paaudzē, saglabāt autohtonas vīnogu šķirnes, kas joprojām tiek izmantotas vīna radīšanai. Lai gan cauri gadsimtiem ir attīstījusies vīna gatavošanas tehnika un tā garša ir kļuvusi mūsdienīga, 2013. gadā tieši gruzīnu vīna pagatavošanas metode, izmantojot Kvevri, tika iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā un jau izsenis tieši vīna darīšana ir viena no būtiskākajām Gruzijas tautsaimniecību un kultūru raksturojošām nozarēm.
Kvantitāte pārtop kvalitātē
Padomju laiks izmainīja vīna kvalitātes standartus visā pasaulē, it īpaši mūsu platuma grādos. Padomju Savienības valstīs uzsvars tika likts uz vīna daudzumu jeb kvantitāti, ne dzēriena kvalitāti. Tāpēc tas nereti bija nevis vīns, bet lēts, saldens, vīnam līdzīgs dzēriens. Vairāku desmitu gadu garumā tas kļuva par ierastu un pieņemamu dzēriena garšu. Taču, līdz ar 2006. gada paziņojumu no Krievijas puses – aizliegumu tirgot valstī Gruzijas vīnus, tas kļuva par jaunu pagrieziena punktu Gruzijas vīna kultūrā. Lai atgrieztu baudāmu vīna garšu un iekarotu Eiropas tirgu, Gruzijas vīns ieguva jaunus kvalitātes standartus, iegūstot savu raksturu un identitāti – tādu, kādu to zinām arī šobrīd. Lai gan joprojām arī Latvijā dzīvo stereotips par to, ka Gruzijas vīns ir salds, un tam pavisam noteikti jābūt lētam, importētie Gruzijas vīni Latvijā ir dažādi, un jo īpaši pēdējo divu gadu laikā – ievērojami palielinājies Gruzijas vīna sortiments. Tātad, šobrīd uz Gruzijas vīniem būtu jāraugās ar zinātkāri iepazīt to kvalitāti, nevis saglabāt uzskatu, kas virmoja pagājušajā gadsimtā.
Gruzijas vīns mūsdienās
Lai iepazītu un iemīlētu Gruzijas vīnu, nepietiks ar vienu vīna baudīšanas reizi. Diez vai pietiks arī ar vienreizēju viesošanos Gruzijā. Kāpēc? Jo šobrīd tur vīns tiek darināts no vairāk nekā 500 dažādām vīnogu šķirnēm. Dažādais Gruzijas klimats sniedz iespēju radīt bagātīgu garšu buķeti, ko iepazīt nebūs tik ātri. Šobrīd Latvijas tirgū populārākie ir vīni Tsinandali, Kindzmarauli, Mukuzani un Khvanchkara, kas tiek gatavoti no Rkatsiteli, Saperavi, Aleksandrouli un Mujuretuli vīnogu šķirnēm. Pateicoties plašajai vīnogu dažādībai, Gruzijas vīnu klāstā atrodami gan baltvīni, sarkanvīni, rozā vīni kā arī oranžie vīni, kuru garša mūsu platuma grādiem būs neierasta, taču baudāma, ja dod tiem iespēju. Arī šobrīd teju katra ģimene Gruzijā gatavo savu vīnu un šī ir kļuvusi par mūsdienīgu un ļoti būtisku gruzīnu dzīves sastāvdaļu, jo šai tautai vīns ir tik pat svarīgs kā, piemēram, ēdiens vai mūzika. Ļaujoties garšas ceļojumam pa Gruziju, vīns noteikti ir pilnvērtīga tā sastāvdaļa.
Gūstot Gruzijas Zemkopības ministrijas atbalstu, šogad Latvija kļuva par pirmo Baltijas valsti, kurā tiek realizēts projekts „Izgaršo Gruzijas vīnus”, lai lauztu stereotipus un iepazīstinātu sabiedrību ar Gruzijas vīnu plašo daudzveidību, kā arī stiprinātu Latvijas un Gruzijas savstarpējo ekonomisko sadarbību. Plašāk par Gruzijas vīnu vēsturi, vīna darīšanas tradīcijām iespējams iepazīties:
www.gruzijasvini.lv
Gita Sauka
ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME. TĀ PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.