Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

19.02.2021

Divas vienkāršas receptes, kas bērniem liks iemīlēt zivis no šefpavāra Raimonda Zommera


Bērni vismazāk iemīļojuši tieši tādus augstvērtīgus produktus kā zivis (13%) un dārzeņus (30%) – tā noskaidrots BKUS un “Maxima” aptaujā, kas veikta veselīgas uztura kustības Ēstprieks” ietvaros*. Tādēļ uztura šova Atklāj Ēstprieku 3. sērijā Bērnu slimnīcas uztura speciāliste un kustības “Ēstprieks” ēdienkartes līdzautore Lizete Puga kopā ar Latvijas titulētāko šefpavāru Raimondu Zommeru pagatavos divus vienkāršus ēdienus, kur zivis ir izmantotas pagatavošanā tā, ka tās atzīs par bezgala garšīgām pat paši izvēlīgākie mazie ēdāji.

Raidījumā Atklāj Ēstprieku” tiks pagatavoti divi bērnu iecienīti ēdieni – kārtainās mīklas pīrādziņi un frikadeļu zupa, kas iegūs pavisam jaunu pievienoto vērtību, jo tiem tiks pievienotas zivis. “Abi pagatavotie ēdieni ir ļoti vienkārši, garšīgi un apvieno jau bērniem labi zināmās garšas un ēdiena formas. Šādi var bērnu ieinteresēt, nogaršot jaunus produktus, jo, kā zināms, bērni bieži atsakās ēst visu neierasto un nezināmo. Zivis, kas pavisam nemanāmā veidā pievienotas bērnu jau labi pazīstamiem un iecienītiem ēdieniem, būs labs sākums, kā bērnu iepazīstināt ar zivju daudzveidīgajām garšām un bērns saņems veselīgu un daudzveidīgu uzturu,” stāsta uztura speciāliste Lizete Puga. Uztura specialiste tāpat atgādina, ka zivis bērna ēdienkartē būtu jāiekļauj vismaz vienu līdz divas reizes nedēļā, jo tās ir galvenais Omega 3 taukskābju avots, kas atbild gan par normālu smadzeņu darbību, gan par nervu darbību un nodrošina imūnsistēmas darbību, kas ir īpaši būtiski šajā laikā.



Pīrādziņi ar sautētiem kāpostiem, pikantajiem burkāniem un zivi

Nepieciešamie produkti:
300 g kārtainā mīkla 
1 ola
250 g “Ezerkauliņi” štovētie kāposti 
100 g “Ezerkauliņi” burkānu salāti
200 g sama fileja

Pagatavošana:
Uzsilda cepeškrāsni uz 195 grādiem.
Ar mīklas rulli izrullē mīklas plāksnes tā, lai tās ir gana plānas un ieņem garenisku formu. Sagatavo pildījumu pīrādziņiem – smalki sagrieztu sama fileju, samaisa kopā ar sautētiem kāpostiem un burkāniem.
Kad mīkla ir izrullēta, gareniski kārto sagatavoto pildījumu uz mīklas pamatnes. 
Kad tas izdarīts, pārliek atlikušo mīklas slāni pāri pildījumam un ar nazi izveido mazus caurumiņus mīklā. Tas nepieciešams, lai cepšanās procesā notiek gaisa apmaiņa.
Gatavo mīklas rullīti bagātīgi pārsmērē ar sakultu olu un liek cepties krāsnī uz 15 minūtēm.
Kad mīklas rullītis ir gatavs, to sagriež mazākos gabaliņos, tādējādi veidojot mazu pīrādziņu formu, ko ērti baudīt gan kā uzkodu, gan kā piedevu pie zupas.


Zivju frikadeļu zupa ar vistas buljonu

Nepieciešamie produkti:

1l  vistas buljons
100 g svaigi burkāni
100 g svaigi ziedkāposti
100 g pētersīļa sakne
100 g kartupeļi
100 g cukīni vai kabacis
50 g garšaugi pēc izvēles
300 g zandarta fileja
1 ola
50 g milti

Nepieciešamais vistas buljonam:
5kg vistu kauli, spārniņi vai šķiņķīši
100g burkāni
100g sīpoli
50 g pētersīļi 
30 g citronzāle 
50 g sēnes (svaigas vai žāvētas)

Pagatavošana:
Vistas buljons zupas pamatam:
Sākumā apcep vistas kaulus, spārniņus vai šķiņķīšus. Gaļu apcep kārtīgi, tā, lai tā ir labi izcepta un brūna – tas dos intensīvāku garšu.
Pēc tam pievieno klāt sīpolus, burkānus un sakņaugus, smalki sakapātu citronzāli.
Garšai var pievienot klāt arī sēnes – kaltētas baravikas vai šitaki sēnes – tas dos buljonam intensīvu toni un garšu.
Buljonu vāra uz lēnas uguns 35 – 40 minūtes.
Gatavu vistas buljonu var sadalīt pa mazākām procijām un izmantot uzreiz vai noglabāt saldētavā. 

Zupas pagatavošana:
Gatavo vistas buljonu ielej katliņā, kurā tiks pagatavota zupa. 
Zivi ar nazi sakapā smalkos gabaliņos, pievieno olu un miltus, tad ar rokām veido nelielas frikadelītes.
Pa to laiku buljonam pievieno smalki sagrieztu pētersīļa sakni un burkānus, tos vāra apmēram 10 minūtes.
Pēc tam zupai pievieno frikadeles, ziedkāpostu, cukīni un kartupeļu gabaliņus un vāra vēl 5 minūtes.
Kad zupa ir gatava, tai var pievienot svaigu piparmētru - tas izcels un papildinās zivs garšu.

Nepieciešama sabiedrības iesaiste kustības “'Ēstprieks” atbalstam
Lai nodrošinātu pēc iespējas daudzveidīgākas maltītes visiem Bērnu slimnīcas pacientiem, nepieciešama sabiedrības iesaiste. Iesaistīties var ikviens – kustības atbalstītāji un uzņēmumi. Ziedot kustības “Ēstprieks” attīstībai var visos “Maxima” veikalos, pērkot atbildīgu uzņēmumu – “Dobeles dzirnavnieks”, “Smiltenes piens”, “Alpro”, “Baltijas dārzeņi” un putnu fabrikas “Ķekava” produktus.  Ziedot iespējams arī zvanot pa tālruni 90006681 un ziedojot 1,42 eiro. Uzņēmumiem par iespēju ziedot vai nodrošināt savu produkciju lūgums sazināties ar projekta koordinatori – austra.straume@bkus.lv.
 
*Lai noskaidrotu Latvijas bērnu uztura paradumus un identificētu galvenos izaicinājumus, ar ko saskaras vecāki, veselīga uztura kustības “Ēstprieks” ietvaros tika veikts tiešsaistes pētījums sadarbībā ar ”Norstat”. Pētījums tika veikts laika posmā no 8. līdz 13. oktobrim. Pētījumā piedalījās 720 respondenti.
 

Dace Zaldāte - Rozentāle

  

Vēl ziņas

AEHT 37. ikgadējā konference un sacensības Rīgā noslēdzas ar emocionālu un svinīgu apbalvošanas ceremoniju
Pavāru konkursā Global Chef Challenge Latvijas komandai izcils sniegums
Pirmo reizi Rīgā – sarunu un ēdienu festivāls Liels & Vegāns
Rīga kļūst par starptautiskās AEHT ikgadējās konferences un profesiju konkursu norises vietu!
Zināmi konkursu Latvijas Gada Pavārs 2024 un Pavārzellis rezultāti


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts