Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

12.12.2011

“Coca-Cola” izstāda slepeno recepti

Vašingtona, ASV bezalkoholisko dzērienu gigants “Coca-Cola” pirmo reizi savas pastāvēšanas laikā izstādījis kokakolas slepeno recepti, tiesa, izstādes apmeklētāji var apskatīt vienīgi metāla kasti, kurā tā glabājas.

Kaste kopš 1925.gada atradās seifā kādā Atlantas bankā, taču tagad tā pārvesta uz jaunu izstādi Atlantas muzejā “World of Coca-Cola”.

“Šī ir īpaša diena “Coca-Cola” vēsturē, un ideāla mūsu 125 gadu dzimšanas dienas kulminācija,” ceturtdien paziņoja kompānijas izpilddirektors Muhtars Kents.

“”Coca-Cola” vienmēr vaigu sviedros centusies to (recepti) aizsargāt, un tagad, garantējot tās drošību muzejā “World of Coca-Cola”, mēs varam dalīties šajā leģendārajā mantojumā ar cilvēkiem no visas pasaules,” piebilda uzņēmuma arhīvu direktors Fils Mūnijs.

Kokakolu 1886.gadā izgudroja farmaceits Džons Pembertons, un kopš tā laika dzēriena recepte glabāta lielā slepenībā. Līdz 1919.gadam tā nebija pierakstīta, un to zināja vien daži izredzētie. 1919.gadā toreizējais dzēriena receptes īpašnieks Ernsts Vūdrafs rakstisku formulu iesniedza kā ķīlu apmaiņā pret bankas kredītu. Tā glabājās kādā Ņujorkas bankas seifā līdz 1925.gadam, kad tika atmaksāts aizdevums. Pēc tam Vudrafs to noglabāja bankā “Trust Company Bank”, tagadējā “SunTrust”, kur tā atradās līdz pat šim laikam.

Šā gada februārī bulvārprese ziņoja, ka radioprogrammas “This American Life” veidotāji nejauši atraduši recepti kādā vecā avīzē. Laikraksta “Atlanta Journal-Constitution” 1979.gada 8.februāra numurā bijusi publicēta fotogrāfija, kurā kāds cilvēks tur rokā atvērtu pierakstu kladi ar recepti, kas esot tieša Pembertona receptes kopija.

Dzēriens “Coca-Cola” satur vairākas ēteriskās eļļas, un to precīzu devu sajaukums nodrošina dzēriena īpašo garšu. Šis ēterisko eļļu sajaukums veido slepeno sastāvdaļu, kas pazīstama kā “sastāvdaļa 7X” un kas veido nepilnu vienu procentu no formulas.

Saskaņā ar publiskoto recepti dzēriens sastāv no kokas lapu ekstrakta, citronskābes, kofeīna, cukura, ūdens, laima sulas, vaniļas un karameles.
Savukārt “sastāvdaļu 7X” veido 8 unces alkohola, 20 pilieni apelsīnu eļļas, 30 pilieni citronu eļļas, 10 pilieni muskatrieksta eļļas, pieci pilieni koriandra eļļas, greipfrūtu ziedu eļļas (Neroli) un 10 pilieni kanēļa eļļas.


Avots: bar.lv

  

Vēl ziņas

AEHT 37. ikgadējā konference un sacensības Rīgā noslēdzas ar emocionālu un svinīgu apbalvošanas ceremoniju
Pavāru konkursā Global Chef Challenge Latvijas komandai izcils sniegums
Pirmo reizi Rīgā – sarunu un ēdienu festivāls Liels & Vegāns
Rīga kļūst par starptautiskās AEHT ikgadējās konferences un profesiju konkursu norises vietu!
Zināmi konkursu Latvijas Gada Pavārs 2024 un Pavārzellis rezultāti


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts