Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

16.09.2023

Bocuse d’Or Latvijas atlasē uzvar restorāna Ferma šefpavārs Nils Ģēvele


Šajā nedēļas nogalē tika noskaidrota komanda, kura 2024.gadā dosies uz Tronheimu, Norvēģijā pārstāvēt Latviju “Bocuse d'Or Europe” sacensībās. Šo ceļazīmi izcīnija “Latvijas Gada pavārs 2023”, restorāna “Ferma” šefpavārs Nils Ģēvele kopā ar “Latvijas gada pavārzellis 2023” Agati Batragu un treneri, trīskārtēju “ Latvijas Gada Pavārs “ ieguvēju Dināru Zvidriņu.

Konkursā “Latvijas Gada pavārs” uzvarēja un “Reaton Zelta pavārnīcu” ieguvusi Restorānu Servisa Skolas pasniedzēja Valērija Čudova, bet par “Latvijas gada pavārzelli 2023” kļuvusi Elīna Potapova no restorāna “Snatch”, iegūstot balvā “Reaton Koka pavārnīcu”. Biedrība „Pavāru klubs” organizē konkursu “Latvijas Gada pavārs” un “Latvijas Gada pavārzellis” jau no 2004. gada, kā arī šī bija jau trešā atlase Bocuse d’Or konkursam. Konkursi norisinājās starptautiskās izstādes “Riga Food 2023” ietvaros.


Sacensības notika trīs dienas - 7. septembrī notika Baltijas pavārskolu komandas sacensības – „Zero Waste Challange”, kurā piedalījās sešas komandas no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas. Šī konkursa mērķis ir veicināt nākotnes pavāru attīstību un zaļo domāšanu. Uzvarēja komanda no Viļņas - VESK Verslo ir svetingumo profesines karjeros centras.

8. septembrī norisinājās „Latvijas Gada Pavārs” un „ Latvijas Gada Pavārzellis”, šoreiz konkursā piedalījās piecas komandas : Pāvels Petrovs no restorāna “Equus”, Kristaps Reimanis no ceptuves “Čau”, Valērija Čudova no “Restorānu Servisa Skolas”, Vladislavs Gruzdevs no restorāna “Snatch” un Jānis Sproğis no restorāna “Jāņoga”, Cēsis. 

Žūrijā bija starptautiski atzīti šefpavāri: Fridgeir Eiricsson (Islande), Alain Hostert (Luksenburga), Rudolf Viisnapu (Igaunija), Tapio Laine (Somija), Tomas Rimydis (Lietuva). 

Pagatavotie ēdieni tika vērtēti pēc dažādiem kritērijiem, tostarp higiēnas un pārtikas atkritumu organizēšanas, servisa, ēdienu noformējuma un, protams, arī smaržas, garšas un produktu saderības.


9. septembrī norisinājās „Bocuse d’Or Latvija” nacionālā atlase, konkursā piedalījās trīs komandas : Jegors Poruļevs, Juris Latišenoks un Nils Ģēvele. Šobrīd Latvijas restorānā strādā tikai Nils Ģēvele ar pavāra palīgu Agati Batragu – restorāns „Ferma”. Konkursa uzdevums bija pagatavot uzkodu no Latvijas līdakas 14 porcijas un pamatēdienu servēt kā pamatēdienu no teļa karbonādes uz paplātes 14 porcijām. Visi konkursa dalībnieki lieliski tika galā ar uzdevumu un rezultāti bija ļoti līdzīgi. 

Konkursa žūrijas priekšsēdētājs bija Islandes Bocuse d’Or prezidents – Fridgeir Eiricsson, konkursa žūrijai pievienojās Artur Kazaritski, Igaunijas pārstāvis, kurš ieguva 7. vietu Lionā 2021. gadā, kā arī Christian Wellendorf Kleinert no Dānijas, kurš izcīnija 2019. gadā bija komāndā, kura izcīnija zeltu un ieguva „Best Commis” (labākais pavāra palīgs) balvu. Pagatavotie ēdieni tika vērtēti pēc dažādiem kritērijiem, tostarp higiēnas un pārtikas atkritumu organizēšanas, servisa, ēdienu noformējuma un, protams, arī smaržas, garšas un produktu saderības. Šī gada uzvarētājam par labu nāca pēdējo gadu aktīvā piedalīšanās dažādos vietējos un starptautiskos konkursos. Nila treneris šai sacensībās bija iepriekšējo „Bocuse d’Or” Latvijas atlašu uzvarētājs Dinārs Zvidriņš. Viņš Latviju pārstāvēja Tallinā, kad Latvija pirmo reizi piedalijās tik augsta ranga kulinārijas sacensībās un Budapeštā.

“Latvijas pavāri ir ieinteresēti strādāt inovatīvi, iedvesmojoties no pasaules labākajiem piemēriem, kā arī izmantojot savas zināšanas fantāzijas lidojumam. Vēlos izteikt lielu pateicību
konkursantiem par viņu degsmi, lai kopā varētu svinēt ikgadējo “Latvijas Gada pavārs” konkursu,” saka “Pavāru kluba” valdes locekle Svetlana Riškova.

Laura Podgurska

  

Vēl ziņas

AEHT 37. ikgadējā konference un sacensības Rīgā noslēdzas ar emocionālu un svinīgu apbalvošanas ceremoniju
Pavāru konkursā Global Chef Challenge Latvijas komandai izcils sniegums
Pirmo reizi Rīgā – sarunu un ēdienu festivāls Liels & Vegāns
Rīga kļūst par starptautiskās AEHT ikgadējās konferences un profesiju konkursu norises vietu!
Zināmi konkursu Latvijas Gada Pavārs 2024 un Pavārzellis rezultāti


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts