Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

31.01.2015

31. janvāris degvīna dzimšanas dienu

Pasaulē pieaug pieprasījums pēc degvīniem premiālajā un ultrapremiālajā segmentā

31. janvāris tiek neoficiāli dēvēts par degvīna dzimšanas dienu, jo šajā datumā 1865. gadā zinātnieks Dmitrijs Mendeļejevs aizstāvēja savu doktora disertāciju „Par spirta un ūdens savienošanu", nosakot ideālo ūdens un spirta proporciju, kas dod pamatu runāt par degvīna definīciju. Šodien degvīns ir visvairāk pārdotais alkoholiskais dzēriens pasaulē. Latvijā degvīns veido 21% no kopējā legālā alkohola tirgus (izņemot alu).


Lai arī degvīna tirgus Latvijā, līdzīgi kā lielā daļā Eiropas, jau vairākus gadus uzrāda krituma tendenci un arī pērn šī dzērienu kategorija vietējā tirgū samazinājusies par 4,4% attiecībā pret 2013. gadu, gan Latvijā, gan pasaulē pieaug pieprasījums pēc premiālā un ultrapremiālā segmenta degvīniem. 

‘’Pārdošanas dati liecina, ka pieprasījums pēc augstākās kvalitātes degvīniem dažādos pasaules tirgos gadā vidēji palielinās par 3-8 % un liecina par stabilu šī dzēriena segmenta patērētāju loku daudzviet pasaulē,’’ atzīst alkoholisko dzērienu izplatītāja „SPI Distribution (Latvia)’’ pārstāve un degvīna zīmola „Stolichnaya” vadītāja Karīna Pētersone. 

AS „Latvijas balzams” (LB) kā lielākais degvīna ražotājs un eksportētājs Latvijā pērn saražojis vairāk nekā 3,3 miljonus dekalitru degvīna, no kura visvairāk pārdotā premiālā degvīna - „Stolichnaya” - īpatsvars veido 2,7 miljonus dekalitru jeb 82% procentus no kopējā apjoma. Kopumā LB ražo vairāk nekā 50 dažādu garšu un zīmolu degvīnu.

Degvīns „Stolichnaya”, kas LB  tiek ražots un pildīts jau kopš 1948. gada, patlaban tiek eksportēts uz 180 pasaules tirgiem un ir viena no populārākajām Latvijas eksporta precēm. Ik gadu pasaulē tiek pārdoti vairāk nekā 35 miljoni degvīna „Stolichnaya” pudeļu, un tā lielākie tirgi ir ASV, Kanāda, Čīle, Austrija, Grieķija, Izraēla, Libāna. „Stolichnaya” ražošanā tiek izmantota klasiskā krievu degvīna ražošanas tehnoloģija, kas balstās uz ūdens spirta šķīduma filtrāciju caur kvarca smiltīm un aktīvās ogles kolonnām.

LB galvenā stipro alkoholisko dzērienu tehnoloģe Aija Zablocka norāda, ka uzņēmums degvīnus ražo tikai no rektificēta graudu etilspirta, kas tiek rūpīgi pārbaudīts uzņēmuma laboratorijā. Ūdens, kas ir lielākā degvīna receptūras sastāvdaļa, tiek iegūts no artēziskajiem urbumiem un pēc tam apstrādāts, atdalot piemaisījumus, sāļus.  

Degvīnu kristāltīrības, dzidrības un maigas, noapaļotas garša iegūšanai papildus klasiskai filtrācijai caur kvarca smiltīm un aktīvās ogles kolonnām uzņēmumā šodien tiek izmantotas arī citas inovatīvas metodes – filtrācija caur ogli ar impregnētu sudrabu, filtrācija caur zelta vai dzintara filtru, kā arī dziļās sasaldēšanas metode ar filtrāciju pazeminātā temperatūrā. 





Dana Hasana

  

Vēl ziņas

AEHT 37. ikgadējā konference un sacensības Rīgā noslēdzas ar emocionālu un svinīgu apbalvošanas ceremoniju
Pavāru konkursā Global Chef Challenge Latvijas komandai izcils sniegums
Pirmo reizi Rīgā – sarunu un ēdienu festivāls Liels & Vegāns
Rīga kļūst par starptautiskās AEHT ikgadējās konferences un profesiju konkursu norises vietu!
Zināmi konkursu Latvijas Gada Pavārs 2024 un Pavārzellis rezultāti


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts