Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

10.09.2022

10 superprodukti

Eksperti ir vienisprātis – ceļā uz skaistu augumu un labu veselību pirmais solis ir sabalansēts uzturs, kam seko arī fiziskās aktivitātes. 

Sertificēta fizioterapeite Ieva Kundziņa no fitnesa studijas VingroSev.lv iesaka 10 “superfood” jeb organismam īpaši ieteicamus produktus, kuriem gada sākumā vajadzētu būt ikviena aktīva cilvēka  ēdienkartē.

“Jaunā gada sākums ir lieliskaiespēja, lai uzstādītu sev jaunus mērķus vai realizētu sen lolotas apņemšanās. Ja arī tu vēliesdzīvot aktīvāk unveselīgāk, tad atceries – būtiska ir sabalansētība un mērenība. Tas attiecas ne tikai uz fiziskajām aktivitātēm, bet arī uz uztura paradumiem. 

Tātad – lai būtu veselība un spēks, kusties regulāri, pareizā intensitātē un apjomā, kā arī ēd daudzveidīgi un ar baudu!” saka I. Kundziņa.

1. Avokado uzskata par vienu no veselīgākajiem pārtikas produktiem. Tas satur daudz mikroelementu, minerālvielu un vitamīnu, kā arī nepiesātinātās taukskābes, kas palīdz uzturēt veselu sirds un asinsrites sistēmu.

2. Zivis satur daudz olbaltumvielu, omega 3 neaizvietojamās taukskābes, minerālvielas un vitamīnus. Visvairāk to ir, piemēram, lasī, skumbrijās, forelēs, siļķēs.

3. Siers vai biezpiens ar samazinātu tauku saturu. Siers ir vērtīgs kalcija avots. Īpaši  ieteicams siers ar samazinātu tauku saturu, piemēram, TrikataLight. Uzturvērtības ziņā tas ir vērtīgāks olbaltumvielu jeb proteīnu avots nekā, piemēram, klasiskie Holandes vai Krievijas sieri. Light jeb “vieglajā” sierā ir tikai 14% tauku, tajā pašā laikā tas satur daudz vairāk olbaltumvielu – 100 gramos produkta 30% olbaltumvielu. Arī biezpiens satur neaizstājamās aminoskābes un ir viens no galvenajiem minerālvielu avotiem, tāpēc fiziski aktīviem cilvēkiem ir būtiski to lietot uzturā.

4. Čili pipari nešķiet tik dedzinoši, ja tos uzturā lieto regulāri. Tie iznīcina kuņģim un zarnu traktam nelabvēlīgās baktērijas. Dod enerģiju, turklātir pierādīts, ka tie paaugstina laimes hormonu jeb endorfīnu līmeni organismā.

5. Rieksti (īpaši lazdu rieksti, valrieksti, Brazīlijas rieksti un mandeles) satur dzelzi un olbaltumvielas. Tie ir viens no bagātākajiem balastvielu avotiem uzturā. Uzlabo zarnu mikrofloru un veicina to darbību, samazina holesterīna līmeni asinīs. Atceries – riekstus lieto uzturā, ievērojot mērenību!

6. Kefīrs ir skābpiena produkts, kas iekļauts veselīgāko produktu sarakstā, jo uzlabo zarnu mikrofloru, mazina apetīti un regulē gremošanu.

7. Griķi ir bagātīgi ar šķiedrvielām, kas darbojas kā "zarnu birste". Tie ir bagāti ar olbaltumvielām un neaizvietojamām aminoskābēm. Rada sāta sajūtu un nesatur daudz kaloriju.

8. Brokoļi – viens no "superēdieniem", kas pārbagāts ar vitamīniem, mikroelementiem un vērtīgajām olbaltumvielām. Tas ir viens no vērtīgākajiem dārzeņiem. Satur maz kaloriju un ir bagāts ar balastvielām.

9. Āboli. Ne velti ir teiciens"Oneapple a daykeepsdoctoraway!" (viens ābols uzturā ik dienu ļauj izvairīties no ārsta apmeklējuma). Tas satur šķiedrvielas, vitamīnus un antioksidantus. Palīdz kontrolēt apetīti.

10. Citroni. Ūdens ar šo augli vai tā sulu uzlabo imunitāti un normalizē pH līmeni, mazinot skābu vidi organismā. Ja organisms ir pārskābināts, tad pasliktinās imunitāte, pašsajūta un rodas bezspēks un smaguma sajūta. Citronūdens attīra organismu.

 I. Kundziņa



  

Vēl ziņas

AEHT 37. ikgadējā konference un sacensības Rīgā noslēdzas ar emocionālu un svinīgu apbalvošanas ceremoniju
Pavāru konkursā Global Chef Challenge Latvijas komandai izcils sniegums
Pirmo reizi Rīgā – sarunu un ēdienu festivāls Liels & Vegāns
Rīga kļūst par starptautiskās AEHT ikgadējās konferences un profesiju konkursu norises vietu!
Zināmi konkursu Latvijas Gada Pavārs 2024 un Pavārzellis rezultāti


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts