Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ekspertu padomi

Laba kafija, aromāts un bauda!

Ja jautāsiet- kā veidojas kafijas kvalitāte - tad jāsaka, ka  viss  sākas jau no kafijas audzēšanas reģiona, novākšanas metodēm, apstrādes, transportēšanu un uzglabāšanas. Pastāv pat valstu klasifikators, kas klasificē kafijas šķirņu kvalitāti atkarībā no kuras valsts tā nākusi. Lielā mērā atkarība no valsts reitinga, atkarīga kafijas kvalitāte un cena.


Nosaukšu acīmredzamākos  kritērijus pēc kuriem gala patērētājs var novērtēt kafijas kvalitāte.


Iepakojums – Tīklīdz kafijas apgrauzdēta, tā sāk izdalīt aromātu. Lai novērstu aromātu izgarošanu un pasargātu kafijas aromātu no nevēlamiem piejaukumiem (kafija ir ļoti absarbējošs produkts), kafija tiek iepakota atbilstoša iepakojuma. Iepakojumam obligāti jābūt hermētiskam.

Derīguma termiņš – Obligāti jāpievērš uzmanību, kad kafijas bija grauzdēta jo tuvāk grauzdēšanas laikam jo labāk, tad pastāv varbūtība, ka kafija saglabāja savu aromātu un svaigumu. Ja uz iepakojuma nav pieejama tāda informācija, tad jāorientējas pēc tā cik vēl palika līdz derīguma nobeigumam. Tuvāk nobeigums -sliktāka kafijas kvalitāte.

Pupiņas  - Pupiņam jābūt pēc izmēriem viendabīgām un pēc grauzdēšanas pakāpes vienādām. Ja kafijas pupiņas ir raibas, tas nozīmē, ka grauzdēšana bijusi ne vienmērīga, pēc tā var secināt, ka šis kafijas maisījums ir zemas kvalitātes un visdrīzāk tāds maisījums būs lēts. Parasti,  ja kafija ir augstas kvalitātes, tad  uz iepakojuma tiek izvietota informācija, kas var būt piktogrammas formā, kas norāda  par kvalitātes kontroles veidiem.   

Maisījums  -   Parasti kafijas maisījumi veidojas no vairākām kafijas šķirnēm. Tas var būt 100% arabikas maisījums, kas sastādīts no vairākiem kafijas audzināšanas reģioniem arabikas pupiņām vai maisījums no Arabikas un Robustas pupiņām.  Bieži vien Robustas pupiņas tiek pievienotas maisījumam lai palētināt to. Citos gadījumos, lai padarīt kafiju par stiprāku, asāku. 


Ja Robustas pupiņas procents kafijas maisījumā ir lielāks, tad atbilstoši sliktāk un lētāk paliek kafijas kvalitāte.  Robustas pupiņas viegli atpazīt, to forma ir apaļa ar praktiski taisnu gropīti. Savukārt Arabikas pupiņas pēc forma ir ovālas ar liektu gropīti plakanajā pusē. Ja kafijas maisījumā ir  daudz svešu piejaukumu vai daudz sašķeltu pupiņu, tad tāda kafija nevar būt augstas kvalitātes.

Grauzdēšana -  viens no svarīgākajiem apstrādes posmiem. Katram grauzdētajam ir savs „Now How”, jo sava ziņā tā ir māksla. Ir vairākas kafijas grauzdēšanas pakāpes: Gaiša, vidēja (Vīnes), Tumša (itāļu) un cita.  Katrai no grauzdēšanas pakāpēm ir savas  priekšrocības, to izvēlas  atkarībā no garšas gaumēm un pagatavošanas veida.  Bet šeit jābūt uzmanīgākam, jo bieži vien zem tumša grauzdējuma viegli paslēpt zemas kvalitātes pupiņas.  

Garšas – kafijas pasaulē - tā ir ļoti plaša tēma , bet īsi atbildot var teikt tā: " katram ir sava kafija, bet vienozīmigi, labas kvalitātes kafija nerada diskomfortas garšas sajūtas un atstāj ļoti labu, tīras garšas, pēcgaršu".
Kādi ir svarīgākie kvalitātes kritēriji, lai kafija būtu laba?

Lai novērtētu, vai tasīte kafijas vai espresso kafija ir laba, ir 5 pamatkritēriji: vizuālais, aromāts, ķermenis (Coffee body), garša, pēcgarša. Ja visi šie kritēriji savā starpā lieliski saskaņojas un papildina viens otru padarot to par vienu veselu,tad tāda kafijas garša atmodinās saprātu, iztēli un vairāk.


Par  kafiju savās zināšanās dalījās
 kafijas meistars Ēvalds Rihters 

  

Saistītie raksti

Zemesriekstu sviests bez cukura
Kā gatavot ķiploku mērci
Kā zināt, ka zivs ir svaiga?
Melnās sezama sēklas
HORECA ABC. Ēdināšanas uzņēmumi- restorāni un kafejnīcas


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts