Ķiploku mērce ir ļoti populāra Francijas
un Itālijas virtuvēs.
Ķiploku sasmalcināšanai var izmantot blenderi vai ķiplokspiedi.
Katrai sasmalcināšanas metodei ir savi piekritēji, jo atkarībā no sasmalcināšanas metodes ķiplokam veidojas atšķirīga struktūra.
Mērces sastāvdaļas ir 150 g augu eļļas; 4-5 lielas daiviņas ķiploku (ja vēlās asāku, tad var arī vairāk).
Pagatavošana – sasmalcinātos ķiplokus sajauc ar eļļu, pievieno sāli un melnos piparus pēc garšas, sablenderē, un tad atstāj vēsā vietā uz 1-2 stundām.
Šī ķiploku mērce ir kā - bāze, starp citu, cieši noslēgtā traukā, mērci var uzglabāt ledusskapī nedēļu, bet pirms lietošanas jāsamaisa.
Pamatojoties uz šo recepti, jūs varat mainīt garšu, piemēram, olīveļļas vietā izmantot sezama eļļu. Jūs varat mainīt eļļu uz majonēzi vai krējumu. Mērcei var pievienot dažādas garšvielas, svaigus garšaugus (dilles, pētersīļi, koriandrs, baziliks) vai sasmalcinātus riekstus (zemes rieksti, mandeles, pistācijas, lazdu rieksti).
Varianti= pievienot citronu sulu, vai pievienot 2-3 ēdamkarotes tomātu pastas, vai pagatavot siera - ķiploku mērci - sarīvēt cieto sieru 100 g.
Mērci ir piemēroti pasniegt pie grilētas vistas vai tītara, vārītiem zivju un gaļas ēdieniem, pastas vai picas.