Veselīgs uzturs
Tā kā nepieciešamās uzturvielas ir atrodamas dažādos produktos, nav konkrētas universālas diētas, jo ir iespējams cilvēkam pašam izvēlēties produktus, kas nodrošina svarīgās uzturvielas. Uzturā jābūt sabalansētam daudzumam ar taukiem, olbaltumvielām un ogļhidrātiem, kalorijām, kas nodrošina enerģiju, un mikrovielām, kas arī spēlē svarīgu lomu cilvēka uzturā, taču jāuzņem mazos daudzumos, lai nenotiktu intoksikācija.
Lai uzlabotu ēdienkarti, Pasaules Veselības organizācija ir izdevusi 5 vienkāršas rekomendācijas veselīgākam uzturam:
• Sasniegt līdzsvaru starp uzņemto un patērēto enerģiju
• Samazināt uzņemto tauku daudzumu kā enerģijas avotu, izvēlēties nepiesātinātās taukvielas piesātināto taukvielu vietā, izvairīties no hidrogenētajiem taukiem, kas ir čipsu, margarīna un dažādu eļļu sastāvā
• Palielināt augļu, dārzeņu, pākšaugu, pilngraudu un riekstu patēriņu
• Ierobežot uzņemto vienkāršā cukura daudzumu, kas ir bulciņu, kūku, saldumu sastāvā, tā vietā izvēloties saldus augļu, kā vīnogas
• Ierobežot sāls patēriņu, izvēlēties sāli, kam ir pievienots jods
Mūsdienās veselīgam uzturam kļūst arvien lielāka nozīme, jo ikdienas straujajā ritmā neatliek laika par to domāt, turklāt veikalos atrodamā pārtika kļūst arvien vairāk piesātināta ar mākslīgām vielām, tāpēc ir svarīgi izvēlēties pareizos produktus un uzņemt dzīvībai svarīgās vielas atbilstošos daudzumos.