Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Raksti

17.05.2011

Riteņbraucēju – Radlera alus

Radler, Riteņbraucēju – Radlera alus
Kādā 1922. gada karstā vasaras dienā velotūristu atpūtas mājas īpašnieks Franz Xaver Krugler (Dienvidvācijā) esot ievērojis, ka alus beidzas un viņš to atšķaidīja ar limonādi, teikdams ka tādejādi… „drošāka būšot braucēju nokļūšana mājās”. Savam dzērienam viņš deva nosaukumu „radler” – tulkojumā no vācu val.riteņbraucējs. Esot gan rakstīts, ka šādu sajaukumu piedāvājuši jau gadsimta sākumā.

Izrādījās, ka šāds kokteilis labi remdē slāpes, ātri atjauno enerģiju, uzjautrina un tonizē, bet mazāks ir alkohola reibums un tāpēc alus bārā var atrasties ilgāk.

Interesanti, ka Vācijas dienvidu daļā šo alus jaukumu joprojām sauc par „Radler”, bet Vācijas ziemeļos par ”Alster” un „Alsterwasser”, ko iegūst sajaucot Pilsner alu ar limonādi 1:1 un dzēriena stiprums ir 2,4alk% līdz 2,6 alk%.

Francijā alus sajaukumu ar franču stila limonādi sauc „Panashe”, kas nozīmē – jauktais vai popūrijs. Ja dzērienam pievieno granātābolu, tad to sauc par „Monaco”.

Anglijā tādu pašu dzērienu sauc par „Shandy” ar 2-3,5alk. %. „Shandygaf” ir ingvera alus sajaukums ar ingvera dzērienu.

Īrijā līdzīgu dzērienu sauc par „Roc Shandy”.

Dienvidāfrikā ir dzēriens „Malavia Shandy” (ingvera alus un limonāde) ar rūktvielām.

Jaunākās tendences
Vācijā ražo „Berliner Weise”, ko gatavo no viegla alus un sajauc ar 3 veida „Waldmeistersirup”- zaļais, citrona sīrups (dzeltens) un aveņu sīrups – sarkans. Taču Šo sīrupu sastāvā ir glikozes-fruktozes sīrups, cukurs, ūdens, citronskābe, aromāts un E104, E131, E124, tātad pilnīgi „mākslīgo garšu” produkts.

Francijā nesen sāka ražot „Demi-PECHE” , ko veido no franču alus un persiku sīrupa.
Interesanti ir tas, ka tūristu stāstījumos par redzēto Eiropā vieglo alus degustācijām ir liela loma un daudz dažādu viedokļu tiek izskatīti.

 Latvijas perspektīvas
 Degustējot Latvijā esošos radlera alus veidu piedāvājumus nācās konstatēt:
- niecīga ir izvēle,
- garšas īpašības ir daudz sliktākas par tieši sajauktā alus un limonādes kokteili.

Skaidrs, ka Latvijas radlera alus slikto garšu rada ķīmiski sintezētās garšas eļļas un citas pievienotās vielas.

Vairākās  vīru un dāmu sabiedrībās esam eksperimentējuši ar vietējo zemnieku ražotiem ogu, augļu sīrupiem, kuri nesatur saharozi. Sīrupus vispirms atšķaidījām ar aukstu ūdeni attiecībā 1:3 vai 1:4. Tad šo dzērienu –  „mājas limonādi” jaucām ar alu (5,2% -5,6%)  un ledu, tilpuma attiecība 1:1. Iegūst alus  miksli ar aptuveni 2,5%-2,6% grādiem, kurā labi sajūtama ir alus un arī vitamīnu dzēriena garša.

Vairākkārtēji eksperimenti tika veikti ar  upeņu, dzērveņu, rabarberu un ķirbju sīrupiem, ko ražo z/s „Gundegas”. Visvairāk piekritēju bija rabarberu sīrupa radleram. Nākošais vai pirmais labākais bija dzērveņu radlers. Savukārt dažiem ļoti iepatikās ķirbju sīrupa radlers, kas izteikti smaržoja pēc svaiga medus. Jaunieši vairāk „balsoja” par upeņu radleru.

Latvijas alus darītājiem un bārmeņiem laiks radīt mūsu  radleru piedāvājumu klāstu, kam mēs piedāvājam savus glikozes-fruktozes sīrupus – dabīgos izvilkumus no ogām. Tie ir ar spēcīgākām antioksidantu un enerģiju atjaunošanas īpašībām.

2010. gada 16. jūlijs  Andris Ansis Špats, Dr.sc.ing., tālr 26128457, andris@gundegas.lv


Pielikums interesentiem un alus  bārmeņiem
Citi nosaukumi Shandy

- Austrālija: Portagaff gatavo 1:2 vai 01:01 maisījumā ar limonādi.

- Austrija: Almradler ir ar 60/40 maisījums tautas Austrijas Almdudler soda (tradicionālā Alpu zālīšu dzēriens. Tas ir arī populārs Bavārijas Vācijā.

- Bahamas: Vietējie dialektā izrunā Shandy kā "Shanti" vai "būdā" (kā mājele pilsētas, kur ragainais muffins dzīvo).

- Beļģija
- Flandrija: Kivela (Igaunijas> "zeme akmens") maisījums vācu limonādes un lager. Spavola (Itālijas> "burbuļošana ūdens") maisījums dzirkstošo minerālūdens un lager. mazuta , ir maisījums no kolas un lager alus.

- Valonija: Diabolo ("velns"), lager alus sajaukts ar piparmētru vai grenadīnu.

- Brisele: Tango, tumšs alus ar grenadīnu.

- Kanāda: Black Shandy, maisījumu stout alus ar citronu sodas. Aprakstīta arī kā Guinness Shandy. (Skatīt arī Austrālija: Portagaff).

- Čīle: Fan-schop, maisījumu izlejamais alus ar Fanta apelsīnu sodas.

- Kolumbija: Refajo, maisījumu lager alus ar sarkanu cola stila soda, piemēram, Kolas Román vai Colombiana.

- Francija: Monako ir alus ar pievienotoa Grenadine.

- Japāna: Shandygaff, maisījumā alus un kola.

- Peru: Quara  maisījums miežu alus un augļi, ko gatavo pēc SAB Miller Brewery Limā receptes. Īpaši populārs ar meitenēm.

- Portugāle: Panache vai Shandy, tas ir dzēriens, ko šeit popularizējušas Eiropas tūristi.

- Šveice: Vai nu Panache [Šveices franču] vai Panasch [Šveices vācu]. Kas kantonā Valais, pie Šveices un Francijas sauc par"Bière-kaļķi".

- Spānija:
- Sauc Clara vai Clara con Limón ja tas ir jaukts ar saldo gāzēto citronu sodas dzērienu(Clara Spānijas> "Clear Limonāde").

- Ja sajauc  ar gāzēto sodas ūdeni, vai tas ir ar citrona aromātu, vai ne, to sauc Clara Limón gaseosa ("Lemon Soda").

- Dažos citos Spānijas, maisījums alus un saldo citronu-laima sodas sauc Champú ("šampūns").
- Pica / Pika ("Sting" vai "Bite"), kas populāri Basku zemē.

- Lejía ("hlora balinātāju") ja izmanto Guipuscoa.

- Trinidāda:
- Sauc par "Shandy", kas nozīmē to pašu, kā Apvienotajā Karalistē un ārzemēs.

- Var atrast trīs dažādas, svarīgus smaržu vielas: Ingvers Shandy, Skābeņu Shandy un Lemon Shandy (citronu).

- Cerveza preparada tipa alus kokteilis populārs Meksikā, kas tiek gatavots ar tomātu sulu, karstu mērci un citrona vai laima sulu.

- Calgary Red Eye, kokteilis, kas ar alu un Clamato  tiek izmantots kā paģiras izārstējošs dzēriens.

- Teksasā, lager sajauc ar laima sulu sauc Gringo Honeymoon (nedaudz nievājoši gringo – jeņķis, Jeņķu medusmēnesis)

  

Saistītie raksti

Vai zināji, kas ir labākais olbaltumvielu avots?
Pasaulslavenais šefpavārs Darils Bigs pārsteigs gardēžus Latvijā
Vērtīgā biete: kā un kāpēc tā jāēd? Biešu salāti- recepte
No 7.05.18.- 13.05. 18.notiks Rīgas restorānu nedēļa
Rudens Rīgas restorānu nedēļa no 12.-25. oktobrim


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts