Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Raksti

21.12.2021

Pašceptu dāvaniņu pagatavošana un iesaiņošana


Tuvojoties svētkiem, tik daudz kas vēl jāpaspēj, tostarp jāizdomā, ko dāvināt saviem mīļajiem. Viena no lieliskām alternatīvām, kas patiks ikvienam, ir sirsnīgas, paštaisītas, ēdamas dāvaniņas. 

AS Rīgas Dzirnavnieks produktu zīmols Herkuless apkopojis noderīgus ieteikumus aromātisku, pašceptu dāvaniņu pagatavošanai un to iesaiņošanai. Izvēlies, kura recepte patīk vislabāk, un iepriecini savus draugus, ģimeni vai kolēģus ar īpašu, pārdomātu pārsteigumu!

 
Aromātiskie ingvera un medus cepumi 

Domājot par pašu sarūpētām, ēdamām dāvanām Ziemassvētkos, daudziem prātā nāk dažāda veida saldumi. Un patiesi – tas ir viens no virzieniem, kuru izvēlēties, it īpaši, ja zināt, ka dāvaniņas saņēmējs ir šādu gardumu cienītājs.

"Ziemassvētku sajūta rodas tieši dāvanu gatavošanā citiem, jo tās vienmēr ir no sirds. Cepumu asortu izlase kastītē ir brīnišķīga izvēle. Tāda dāvana noteikti spēs radīt svētku noskaņu katru reizi, kad uz to paskatīsies vai pasmaržos," stāsta Laila Smeile.

 
Sastāvdaļas:

* 100 g "Herkuless" pilngraudu rudzu miltu;

* 100 g rīsu miltu;

* 100 g "Herkuless" pilngraudu auzu miltu;

*  50 g kokosriekstu miltu;

* 1 tējkarote cepamā pulvera;

* 2 tējkarotes malta ingvera;

* 1 tējkarote malta kardamona;

* 1 tējkarote malta kanēļa;

* 1 tējkarote malta muskatrieksta;

* 5 tējkarotes pulverveida zeltas krāsvielas (pēc izvēles);

* 60 g kokosriekstu eļļas;

* 90 g medus;

* 50 g lielogu dzērveņu (pēc izvēles);

* 3 ēdamkarotes kokosriekstu cukura;

*  2 olas.

 
Pagatavošana:

1.    Lielā bļodā sajauc kopā sausās sastāvdaļas (garšvielas, cepamo pulveri un zelta pulveri).
2.    Katliņā uz lēnas uguns izkausē medu, kokosriekstu eļļu un cukuru. Pēc tam noliek malā atdzist.
3.    Kad medus masa vairs nav karsta, pievieno olas un visu kārtīgi samaisa.
4. Medus masu sajauc ar miltiem.
5. Samīca mīklu. Sagatavoto mīklu ietin pārtikas plēvē un uz pusstundu ieliek ledusskapī.
6. Izrullē aptuveni 5 mm biezu mīklas plātni, no tās izspiež dažādas formas cepumus.
7.  Cep 180 grādu karstumā 8-10 minūtes. Ļoti svarīgi ir nepārcept!

8. Pievienotās dzērvenes un zelta pulveris izmanto dekorēšanai pēc izvēles. Zelta pulveris liks cepumiem vizuļot, bet dzērvenes smalkie gabaliņi piešķirs skaistus krāsu akcentus. Dzērveņu vietā var likt smalki samaltus pekanriekstus vai valriekstus, kā arī rīvētu apelsīna miziņu.

 
Gaisīgie un mīkstie žagariņi



Vēl viens našķis, no kura neviens nespēs atteikties, ir žagariņi! Šo bērnības klasiku var izmantot kā sirsnīgu dāvanu svētkos, kas atsauks prātā patīkamas atmiņas.

"Paštaisītas dāvanas ir labākais, ko varam dot saviem tuvajiem cilvēkiem. No tām staro ieguldītā mīlestība, turklāt šāds pārsteigums vienmēr būs neatkārtojams, par ko dāvanas saņēmējs jutīsies vairāk nekā īpaši," atklāj ēdienu blogere un "Instagram" konta @druskuapstajies autore Elizabete Dzierkale.

 

Sastāvdaļas:

* "Herkuless" žagariņu miltu maisījums;

* 50 g sviesta;

* 140 ml ūdens;

* "Herkuless" kviešu milti galda virsmas pārkaisīšanai;

* 0,5 – 1 litrs augu eļļas.

 

Pagatavošana:

1.    Ieber bļodā maisījumu no iepakojuma nr.1, kā arī sauso raugu no atsevišķā iepakojuma.

2.    Izkausē 50 g sviesta un noliek malā atdzist.

3.    Izkausēto sviestu samaisa ar 140 ml silta ūdens un iejauc sausajās sastāvdaļās, iegūstot mīkstu mīklu.

4.    Mīklu bļodā pārklāj ar pārtikas plēvi un noliek uzbriest 15 līdz 20 minūtes. Tas ir svarīgi, lai žagariņi būtu mīkstāki.

5.    Pārkaisa galda virsmu ar miltiem, izņem mīklu un izrullē aptuveni 3 – 4 mm biezumā.

6.    Mīklas loksni sagriež 2 – 2,5 cm platās un 10 – 12 cm garās strēmelēs. Katras strēmeles vidū iegriež garenisku līniju, vienu strēmeles galu izvelk cauri, it kā sasietu cilpu.

7.    Katlā uzkarsē 0,5 – 1 litru eļļas (atkarībā no katla lieluma). Cep mīklas strēmelītes no abām pusēm, līdz tās zeltainas.

8.    Izņem apceptos žagariņus uz papīra dvieļa nosusināties. Nobeigumā pārkaisa ar pūdercukuru 

 
Oriģinālie siera-timiāna radziņi



 Tiem, kas dod priekšroku sātīgākām uzkodām un sāļiem našķiem, noteikti patiks radziņi ar sieru un timiānu. Tos ir viegli pagatavot, turklāt, iesaiņojot glītā iepakojumā, tā būs lieliska dāvana.

 "Jau vairākus gadus Ziemassvētku dāvanas gatavoju pati. Katram izvēlos to, kas viņam vislabāk garšo! Tieši ar šādām dāvaniņām var vislabāk pārsteigt un pievienot slepeno sastāvdaļu – mīlestību," atklāj Dana Blūma.

 

Sastāvdaļas:

* 200 g "Herkuless" pilngraudu auzu miltu;

* 100 g rīsu miltu;

* 50 ml vīnogu kauliņu eļļas;

* 300 g bezlaktozes siera;

* 2 olas;

* Kaltēts timiāns (pēc izvēles.)

 

Pagatavošana:

1.    Sieru sarīvē uz smalkās rīves.

2.    Visas sastāvdaļas, izņemot timiānu, liek palielā bļodā un kārtīgi samīca viendabīgā masā.

3.    Uzkarsē cepeškrāsni līdz ~220 grādiem.

4.    Cepešpannā ieklāj cepamo papīru, tad no visas mīklas veido radziņus. Visus pārkaisa ar timiānu.

5.    Cep cepeškrāsnī 15-20 minūtes.

6.    Pasniedz siltus, taču lieliski garšo arī atdzesēti!

 

Ieteikumi paštaisītu, ēdamu dāvaniņu iesaiņošanai

 

Lai cepumus, radziņus, žagariņus vai citus našķus glīti pasniegtu, tos var gan iesaiņot caurspīdīgā dāvanu papīrā, tūtiņās, gan arī ielikt skaistos trauciņos, papildinot ar svētku lenti vai pušķi. Savukārt cepumi pievilcīgi izskatīsies, ja tos sasies pauniņā vai nelielos tornīšos ar skaistu lentīti vai dekoratīvu aukliņu.
Ja vēlaties, lai pašceptie gardumi ilgāk saglabātu savu izskatu, garšu un konsistenci, tos ieteicams gatavot un saiņot neilgi pirms pasniegšanas. Personalizētai dāvanai noteikti var pievienot kartīti ar vārdu un novēlējumu vai pantiņu. Noskaņas radīšanai un lieliskam aromātam dāvanas iepakojumā noder arī dažādas dabas veltes, piemēram, skujas, rozmarīna zariņi, dzērvenes, žāvēti citrusaugļi un kanēļa standziņas.

 
Elīna Valaine

  

Saistītie raksti

Lieldienu deserts
Iepazīsti Latvijas vīndaru meistardarbus.
Garda kafija Līgo nakts mundrumam
Sadarbības paplašināšana un iespēju īstenošana konferencē -Ziemeļvalstu darījumu tūrisma iespējas Baltijā
Kā cept zivis


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts