Jaunākie atklājumi dižbrūkleņu produktos
Saprotams, ka pavairošanai jau vairākus gadus izvēlamies tieši Latvijas dāmu un kungu atzītākās – garšīgākās šķirnes. Kā zināma „sakritība” bija atziņa, ka zēniem un vīriem garda šķiet arī šķirne „Bergman” ar ko mēs pat pārsteidzam latvju spēkavīru.
Pavisam nesen ir paveiktas hromatografiskās analīzes (Dr.sc.ing. F.Dimiņš) mūsu ražotiem sīrupiem. Dižbrūkleņu un pīlādžu sīrupos praktiski nemaz vairs nav izejvielas – biešu cukura saharoze, bet viss cukurs ir pārvērties glikozē (30%) un fruktozē (22%). Turklāt šo dabas veidoto cukuru - glikozes/fruktozes attiecība ir 1,36, t.i. tāda kā labāko augu medū (pieneņu, aveņu, pļavu ziedu - 1,4), kaut ir medus ar glikozes/fruktozes attiecību 1-0,8 (saulespuķes, smiltsērkšķi). Tas nozīmē to, ka dižbrūkleņu sīrups un sukādes ir labi izmantojams bērnu, slimnieku uzturā, jo viegli tiek uzņemts organismā un palīdzēs pie dažādām slimībām. Līdzīga aina konstatēta arī pīlādžu sīrupam un sukādēm, kur arī praktiski nav cukura, precīzāk tā saturs ir 0,3%, 0,5% kas ir hromatogrāfijas aparāta jutības līmenī.
Savulaik, ap 1990.gadu ieteicu Liepājas cukura fabrikai ražot „cidoniju cukuru”, jo līdzīgi „vīnogu cukura” cena Pasaules tirgū ir ap 3 - 4 Ls/kg. Diemžēl, bet nekādu atsaucību no galv. tehnologa un pat atbildi nesaņēmu. Tāpēc tagad interesentiem cukura ražošanas atjaunošanā varu piedāvāt pārdomām labāku ideju – ražosim augļu cukurus un saharozi nesaturošus sīrupus (Francija tādus piedāvā par 20 Ls/l), kas dotu labi apmaksātu darbu Latgales, Vidzemes augļu dārzu īpašniekiem un biešu audzētājiem.
Daudzi domā, ka zinātnieki eksperimentē tikai ar garlaicīgām lietām, tāpēc piedāvāju palasīt mūsu ieteikumus svētku galdam, ar ko varēsit pārsteigt pat M.Rītiņu un citus „specus”.
Svētku galdam
1. Dižbrūkleņu dzērienam ir izteikti koša rubīnsarkana krāsa, kas piesaista uzmanību un uz galda sapildītās dzērienu glāzes izmantojam svētku galda vizuālai dekorēšanai.
2. Šampanieša glāzēs ielej aptuveni 10 -20 ml dižbrūkleņu sīrupa, kas arī izskatās efektīgi, Šampanietis jāņem „sausais” un to jālej 2 paņēmienos, jo sākotnēji būs aktīva gāzu izdalīšanās. Šampanietim būs koša rubīna krāsa un tā jaunā garša izmainīs parasto ābolu vīna garšu.
3. Pasaulē arvien populārāks kļūst „Cranberry” viskijs, bet pat augstas klases restorānos to neprot pagatavot oriģināli uz vietas (in site). Ņem parasto viskiju un iepilda glāzē. Dižbrūkleņu sīrupu pilda gar glāzes malu un tas nostājas izteiktā slānī zem viskija. Var pildīt glāzi arī pretējā secībā. Iegūst divu slāņu dzērienu, kas sevišķi dekoratīvs kristālā glāzē, kam lejas daļa konusveida, jo tad sīrups tiek izgaismots kā košs rubīna punkts. Līdzīgi var iepildīt pirmo šņabja glāzi tādejādi iegūstot interesantu galda noformējumu.
4. „Dzērveņu liķieris” kopš seniem laikiem ir atzīts arī kā veselīgs, bet pēdējos gados reti ražo no ogām, tāpēc tikai nedaudz garša un krāsa atgādina agrāko. Jūs katrs varat pagatavot ideālu „Dzērveņu liķieri”. Dižbrūkleņu sīrupu sajauc ar dzidro dižbrūkleņu sulu tuvu attiecībai 1:1 un to precizē pēc garša (dāmām sīrupu var ņemt vairāk). Šo sulu piejauc labam vietējam šņabim sekojoši: dāmām – 1:1, kungiem 3-4 daļas šņabja pret 1daļu sulas, attiecīgi dāmu liķieris būs aptuveni 20 grādu, bet kungiem 30-35 grādi. Lai samazinātu liķiera „asumu”, vēlams sajaukt vismaz diennakti iepriekš, bet arī pēc divām stundām „asums” būs mazinājies.
5. Viesību dalībniekus der brīdināt, ka dižbrūkleņu dzērieni veicina nieru darbību, tāpēc naktī nāksies celties un pastaigāt, bet toties pēc 8-9 stundu miega nemanīs „otrās dienas efektu”.
6. Dižbrūkleņu ogu pusītes izņem no sīrupa, notecina un izveido savu ornamentu uz kūkas un tortes, uzrakstot vajadzīgo datumu vai vēlējumu. Pie tortes pievieno trauciņu ar ogām un griežot torti, katram gabaliņam uzliek pa odziņai un tā katrs saņem vēlējuma daļiņu. It kā sīkumi, bet ļoti patīkami.
7. Buberti ir daudzās ģimenēs populāri, bet reti kur to gatavo koši krāsainu. Bubertam pirms gatavības pievieno smiltsērkšķu sulu, sīrupu vai to maisījumu līdz iegūst koši dzeltenu krāsu, kādu nevar iegūt ar pārtikas krāsām. Ķīselim pievieno dižbrūkleņu sulu un sīrupu, iegūstot rubīnsarkanu ķīseli. Tas brīnišķīgi labi izskatās un rūgtenā garša komponējas ar koši dzelteno manna putru. Tas ir īsteni daudz vitamīnu saturošs ēdiens.
8. Sukādes visas ļoti labi izmantot sacepumos un kēksos, kliņģeros, tortēs – konditorijā. Šajos procesos gan sukādes nonāks augstākās temperatūrā, kā tās tika iegūtas žāvējot līdz 50 grādos (pēc Celsija), lai maksimāli saglabātu dabisko aromātu un bioloģiski aktīvās vielas.
9. Sukāžu maisījumi, izvietoti sekciju traukā lieliski dekorē kafijas un tējas galdu mājās un arī birojos. Novērots, ka tad te raisās interesantākas sarunas, jo par mūsu ogām gandrīz katrs zina ko interesantu un viedokļu apmaiņa par to gardumu, veselību ir aktīva biroju apstākļos starp dažādu valstu pārstāvjiem. Sukādes viegli saglabāt biroja mēbelēs un tādejādi tradicionālās tējas, kafijas pauzes izmainās uz veselības noskaņu.
Labu apetīti mūsu produktu baudītājiem!
Eksperimentējiet droši un gaidām jūsu atradumus!
Pētnieciskā saimniecības „Gundegas” darbinieki Bīriņos, Limbažu raj. sākumā.
andris.spats@gmail.com, tālr 26128457, www.spats.lv