Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Raksti

15.04.2015

Bērzu sula un interesanti eksperimenti tējas gatavošanā. Recepte.

Jāņa Vaišļas un Ikara Keiša bērzu sulu tējas recepte

Ja pienācis brīdis, kad šķiet - svaigas bērzu sulas ikdienas uzturā nu jau par daudz, laiks izmēģināt alternatīvu organisma pavasara attīrīšanas rituālu. Ceļotājs Jānis Vaišļa un tējdaris  Ikars Keišs bērzu sulās vāra tēju. Un, kur gan vēl veselīgāk baudīt tēju, ja ne mežā, svaigā gaisā līdzās dziednieciskās sulas avotam - bērzam. 

Kādēļ, vārot tēju, ūdens vietā izvēlēties bērzu sulu?  Kādā temperatūrā jābūt sulām, kā noķert „tējas jaudu” un kādēļ, nepieklājīgi strebjot, tēja garšo labāk? 








Par bērzu sulām un tēju

Pasaule ir bagāta ar tējas gatavošanas un baudīšanas tradīcijām, tāpat kā Latvija - ar vietējām zālītēm, garšaugiem un arī sulām! Kopš Eiropa atklāja „savu” tējas garšu, Latvijā vērojama gan Austrumu, gan Rietumu tējas kultūru ietekme. Abām kultūrām ieplūstot Latvijā, ir notikusi mijiedarbība ar mūsu vietējām zāļu un garšaugu izvilkumu pagatavošanas tradīcijām, un radusies unikāla - Latvijas tējas kultūra. Tā turpina pilnveidoties vēl šodien. Tādēļ, gatavojot tēju, nav jābaidās eksperimentēt, tostarp apvienot dabas sniegtās veltes! Bērzu sulu tēja svaigā gaisā lieliski iederēsies pirmajā pavasara sagaidīšanā pie dabas – pavasara sezonas atklāšanas piknikā vai meditējot un klausoties pumpuru plaukšanu meža ielokā.  

Bērzu sulas tradicionāli tiek iegūtas martā un aprīlī. Tās ir garšīgs, atsvaidzinošs, ogļhidrātus (glukozi, fruktozi, saharozi) saturošs dzēriens, kura sastāvā ir organiskās skābes un daudzas citas bioloģiski aktīvas vielas. Turklāt tās satur arī organismam tik vajadzīgo kāliju, kalciju un magniju. 

Bērzu sulas iesaka dzert imunitātes uzlabošanai, podagras atvieglošanai, reimatisma un radikulīta radīto sāpju mazināšanai, tās paātrina brūču dzīšanu. 



  

Saistītie raksti

Pavasarī iesakām vairāk ēst maurlokus (recepte)
Iemīļotas vietas Ziemassvētku brīvdienām Eiropā
26.martā- Klasiskie latviešu ēdieni mūsdienu garšās ar Sergeju Šiporovu
Mīts. Margarīns nav dabisks produkts
HoReCa ABC- kas nepieciešams, lai saskaņotu restorāna vasaras terasi


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts