Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Raksti

26.12.2017

3 gardas receptes Ziemassvētku maltītei

Kulinārijas bloga lindasvirtuve.lv autore Linda Tellgrena sadarbībā ar A/s “Dobeles dzirnavnieks” iesaka 3 viegli pagatavojamas, gardas un skaisti noformējamas Ziemassvētku receptes.
Ziemassvētku rīsu putra ar kanēli un mandelēm

Viens no skaistākajiem brīvdienu brīžiem ir pamosties sniegbaltā ziemas rītā, uzvilkt vissiltākās čības un nesteidzīgi doties uz virtuvi gatavot sev un saviem mīļajiem brokastis. Kas vislabāk silda vēderu? Protams, putra. Taču šoreiz pagatavo to īpaši - sviestā un kanēlī apcep ābolus, krēmīgajiem rīsiem pievieno mandeles un vaniļu. 

Tā būs karaliskā ziemas putra!

Izejvielas (2 porcijām):
 160 grami “Dobeles dzirnavnieka” gargraudu rīsu
 320 ml auksta ūdens rīsu vārīšanai
 šķipsniņa sāls
 1 ēdamk. cukura
 300 ml piena (tauku saturs vismaz 2.5%)
 1 tējk. vaniļas cukura
 1 M izmēra ola
 2 ēdamk. mandeļu skaidiņu
 1 liels vai 2 mazāki āboli
 1 ēdamk. sviesta
 1 ēdamk. brūnā cukura
 1 tējk. malta kanēļa

Gatavošana:
1.Rīsus noskalo. Katlā ielej ūdeni, pievieno sāli un pieber rīsus. Nemaisot vāra 15 minūtes, kamēr rīsi gatavi. Atlikušo ūdeni nolej.
2.Rīsiem pievieno pusi piena, vaniļas cukuru un uz lēnas uguns, vienmērīgi maisot, turpina vārīt 3-5 minūtes. Pievieno sakultu olu, mandeļu skaidiņas un atlikušo pienu. Turpina maisīt, kamēr rīsi kļuvuši izteikti krēmīgi. 
3.Ābolu iztīra un sagriež mazos gabaliņos vai sloksnītēs. Uz pannas izkausē sviestu, pievieno ābolu gabaliņus, cukuru un kanēli. Maisot turpina cep 2 minūtes, kamēr āboli kļuvuši mīksti.
4.Pasniedz bļodiņās, apakšā liekot rīsus, pa virsu ceptos ābolus. Dekorē ar mandeļu skaidiņām un maltu kanēli. 




Cūkgaļas filejas medaljoni kamas panējumā ar pētersīļu grūbām

Daudzi gardēži uzskata, ka Latvijā labākā gaļa ir tieši cūkgaļa. Tā lieliski der ikdienas maltītēm un, pareizi sagatavota, arī svētkiem. Receptes pamatā izmantotas mūsu zemē augušas izejvielas - nekā lieka vai pārlieku sarežģīta. Taču pasniegt iespējams glīti un piemēroti svētku galdam.

Izejvielas (4 porcijām):
 2 garās cūkgaļas filejas (aptuveni 800 grami)
 3 ēdamk.  “Dobeles dzirnavnieka” Kamas maisījuma
 1 ēdamk. ķiploku granulu 
 sāls pēc garšas
 1 ola
 240 g “Dobeles dzirnavnieka” grūbu
Pētersīļu mērcei:
 1 vidēja buntīte pētersīļu
 2 ēdamk. rapšu eļļas
 1 ķiploka daiviņa
Medū glazētajiem burkāniem:
 600 grami maza izmēra burkānu (vai lielāki, sagriezti gareniski)
 1 ēdamk. kaņepju eļļas
 2 ēdamk. baltvīna etiķa
 2 ēdamk. medus
 1 tējk. balto sezama sēklu

Gatavošana:
1.Cepeškrāsni uzkarsē līdz 190 grādiem. 
2.Kamu sajauc ar ķiploku granulām, pievieno šķipsnu sāls (granulas un sāli var aizstāt ar ķiploku sāli). Cūkgaļas fileju sagatavo cepšanai, izvārta kamā tā, lai tā būtu vienmērīgi noklāta. Pēc tam izmērcē olā un liek uz cepešpannas krāsnī cepties aptuveni 30 minūtes (cepšanas laiks atkarīgs no filejas biezuma - pārcepta gaļa būs sausa, bet neizcepta - vidū izteikti rozā un nepiemērota ēšanai). Izņem no cepeškrāsns un “atpūtina” 10 minūtes.
3.Vienlaicīgi ar gaļu var cept arī burkānus - tos notīra un lielākos sagriež garenās sloksnītēs. Sajauc ar sāli un eļļu. Cep cepeškrāsnī 20 minūtes, tad pievieno etiķi un medu, kārtīgi samaisa un liek atpakaļ krāsnī vēl uz 20 minūtēm, kamēr apkārt mīksti, bet pašā viducītī vēl nedaudz stingri. Pārber ar sezama sēkliņām.
4.Kamēr gaļa cepas, sālsūdenī vāra grūbas, kamēr tās mīkstas. Pagatavo pētersīļu mērci, blenderī kopā samaļot pētersīļus, eļļu un ķiploku. Grūbas sajauc ar pētersīļu mērci. 
5.Pasniedz: fileju sagriež medaljonos, blakus liek grūbas un medū glazētos burkānus.


Mannas kūka ar apelsīnu sīrupu

Ziemai tik ļoti piestāv apelsīnu aromāts… Tas silda un vilina - tieši tādēļ šī pēc svētkiem un Itālijas saules smaržojošā kūka jācep Ziemas saulgriežos. Biskvīts ir gaisīgs un apelsīnu sīrups to padara neparastu un svētku galda cienīgu. 

Izejvielas:
 125 grami sviesta istabas temperatūrā
 miza no viena liela bioloģiskā apelsīna (ne-bio apelsīnu miziņa ir vaskota)
 215 grami cukura 
 2 olas
 115 grami “Dobeles dzirnavnieka” mannas
 280 grami “Dobeles dzirnavnieka” miltu
 2 tējk. cepamā pulvera
 120 ml piena
Sīrupam:
 125 grami cukura
 sula no viena liela bioloģiskā apelsīna

Gatavošana:
1.Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Cepamās formas (ar 20 cm diametru; ja formas diametrs ir 24 cm, tad šī kūka sanāks nedaudz “plakanāka”) apakšu izklāj ar cepamo papīru, bet malas iesmērē ar sviestu. 
2.Ar mikseri saputo sviestu, apelsīna miziņu un cukuru. Masa kļūs gaišāka un gaisīgāka. Turpina putot, pa vienai pievieno olas. Beigās iemaisa mannu, miltus, cepamo pulveri un pienu. Puto vai maisa, kamēr izveidojas viendabīga mīkla. 
3.Mīklu lej sagatavotajā formā, liek cepeškrāsnī un cep 45-50 minūtes (kūkas gatavību pārbaudiet ar kociņu – tā ir gatava, kad kociņš no kūkas iznāk ārā tīrs). 
4.Kamēr kūka cepas, pagatavo sīrupu. Mazā katliņā ieber cukuru un pievieno apelsīna sulu. Uz zemas uguns, nepārtraukti maisot, sagaida, kamēr cukurs izkūst. Turpina maisīt, līdz šķidrums kļūst biezāks un garša – koncentrētāka (apmēram 5-7 minūtes). Nedaudz atdzesē (ja pirms pārliešanas kūkai sīrups kļuvis pārāk biezs, to atkal nedaudz uzsilda).
5.Kūku izņem no cepeškrāsns. Atdzesē 5 minūtes, pārlej ar sīrupu. Var pasniegt ar saputotu saldo krējumu (pēc garšas – ar vai bez pievienota cukura) vai - īpaši salduma mīļiem – ar vaniļas saldējumu. 

Lai skaisti, sirsnīgi, smaržām un garšām bagāti Ziemassvētki!

  

Saistītie raksti

Pasaulē vecākā viesnīca
15. decembris Sergeja Šipurova kurss krievu valodā. Dažādas jēru pagatavošanas receptes
aktuāla tēma - maizes cepamā mašīna
Pisko
Svētku recepte gardēžiem - jēra ribiņas


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts