Lielākās vīna ražotājvalstis pasaulē
Arī šodien daudzās valstīs pat ikdienas maltīte nav iedomājama bez glāzes vīna. Tāpat ir labi zināms, ka glāze sarkanvīna dienā nekaitē veselībai, tieši otrādi – palīdz uzlabot asinsriti un vispārējo veselības stāvokli.
Kā liecina pēdējo gadu statistikas dati, tad pirmās trīs vietas vīna ražošanas apjomos ieņem Francija, Itālija un Spānija. Šīm valstīm seko Amerikas Savienotās Valstis, Argentīna, Austrālija, Čīle, Vācija, Dienvidāfrika un Portugāle.
Iespējams, ka tieši Francija ir viena no populārākajām vīna ražotājvalstīm visā pasaulē. Vairākus gadsimtu garumā Francija ir izcēlusies ar savu vīna ražošanas kultūru un ievērojamākais vīna reģions Fracijā ir Luāras ieleja, kur tiek saražoti aptuveni 75% visa Francijā radītā vīna. Reģions ir ievērojams tieši ar baltvīna šķirnēm, tai skaitā Sauvignon Blanc, tomēr te tiek ražoti arī sarkanvīni.
Itālija ir pazīstama ar savu tumši sarkano vīnu, īpaši Chiamnti. Patiesībā Kjanti (Chianti) reģions, kas atrodas starp Sjēnu un Florenci, ir viens no pirmajiem vīna reģioniem valstī. Vīndari šai reģionā joprojām vīnu spiež ar senām metodēm, tas ir ar kājām. Tāpēc rudeņos reģiona apmeklētāji bieži var paši savām acīm redzēt šo vīna spiešanas procesu.
Amerikā Ziemeļkalifornijā ir vieni no valsts labākajiem vīna darinātājiem. Šiet ir daudz pārsvarā ģimenēm piederošu nelielu vīnogu audzētavu, kas ražo lielisku vīnu.
Domājot par Vāciju, cilvēki biežāk domā par alu nevis vīnu, tomēr Bādenes reģionamVācijā ir liela loma vīna industrijā. Šis vīns ir pazīstams ar savu spēcīgu aromātu un zemu skābuma pakāpi. Šis reģions ir īpaši atpazīstams ar Pinot Noir un Pinot Gris vīniem.
Austrālijas vīnus parasti atpazīst pēc to saldās garšas. Tie ir desertu vīni. Tomēr, ja neesat saldo vīnu cienītājs, tad jāsaka, ka Austrālijas austrumu reģionos tiek ražots aromātiskais Shiraz, kā arī Pinot Noir, Chardonnay un Sauvignon Blanc. Netālu no Sidnejas ir daudz Pinot Noir vīnogu audzētavu, Jarra ielejā, turpretī, tiek ražots dzirkstošais vīns.
Viena no lielākajām vīna ražotājām ir arī Dienvidāfrika, kur pārsvarā tiek audzētas baltās vīnogas, visbiežāk Chenin Blanc. Tāpat vīnogu audzētāji šeit krusto dažādu šķirņu ogas un rada paši savas šķirnes, no kurām pēcāk darina vīnu.
Čīles Maipo ielejā tiek ražots augstas kvalitātes sarkanvīns no Cabernet Sauvignon, Pinot Noir un Merlot vīnogām. Šejienes vīniem ir plaša garšas un aromāta amplitūda – no sulīga līdz piesātinātiem aromātiem un garšām. To novērtē citas valstis un, piemēram, no Santa Rita vīna dārziem vien uz Ameriku ik gadu tiek transportētas 340 000 pudeles vīna.
Portugāli atpazīst pēc tās saldā stiprinātā portvīna, kas sākotnēji tiek turēts ozolkoka mucās, pēc tam pudelēs un līdz nonākšanai uz galda var paiet pat daži desmiti gadu.
Ilze Mežniece