Lasis ir ideāla pusdienu vai vakariņu sastāvdaļa. To var pagatavot brīvā brīdī, dažas dienas glabāt ledusskapī un pēc vajadzības pievienot salātiem.
Protams, vienmēr var pagatavot arī siltos salātus, samaisot vēl siltu lasi ar salātu lapām.
Sastāvdaļas lasim
2 savvaļas Aļaskas laša filejas (apmēram 250 g kopā), var aizvietot ar cita veida lasi
2 lociņi, sagriezti
1 tējkarote nemaltu melno piparu
2½ tējkarotes citrona sulas
2 tējkarotes jūras sāls pārslu
Salātiem
3 x 15 ml ēdamkarotes ķirbju sēklu
100g kressalātu
1 tējkarote nedzidrināta ābolu sidra etiķa
1 neliels nogatavojies avokado
1 x 15 ml ēdamkarote auksti spiestas rapšu eļļas vai “Extra virgin” olīveļļas
1 tējkarote jūras sāls pārslu, pievieno pēc garšas
Ieliec laša filejas nelielā pannā, pārlej ar aukstu ūdeni no krāna. Pievieno lociņus, piparus, laima sulu un pieber sāli, tad uzvāra. Vāku neliek. Kad maisījums sāk burbuļot, apgriez filejas, tad noņem pannu no uguns un atstāj uz septiņām minūtēm. Tad izņem filejas no ūdens un atdzesē pilnībā, tas var ilgt aptuveni stundu. Gatavs lasis pēc atdzišanas būs mīksts un izskatīsies koraļains.
Kamēr lasis dziest, sāc gatavot salātus. Sagrauzdē ķirbju sēklas, uzberot tās uz sausas, smagas metāla paplātes. Tās sāks nedaudz “lēkāt”, kļūs tumšākas un iegūs piesātinātāku garšu. Sēkliņas nav jāgrauzdē ilgi, tādēļ neatstāj pannu bez pieskatīšanas, ātri tās samaisi. Tad pārber vēsā pannā.
Kad esi gatava maisīt lasi ar salātiem, ieber kressalātus lielā, seklā bļodā (vai sadali divās bļodās), apsmidzini ar ābolu sidra etiķi un samaisi. Pievieno lasi, kuram noņemta āda un kas sadalīts kumosa lieluma vai mazākos gabaliņos.
Sagriez avokado, izņem kauliņu, tad ar karoti liec mīkstumu uz laša un kressalātiem. Ja vēlies, vari arī sagriezt šķēlēs. Starp citu, ja ir saglabājusies pusīte avokado, tad var izmantot to, nemaz nav nepieciešams vesels, it īpaši ja gatavo maltīti tikai vienam vai diviem cilvēkiem.
Salātus apslaki ar eļļu, apkaisi ar sāli un pārber pusi sagrauzdēto ķirbja sēkliņu.
Pareizāk būtu lietot labu “Extra virgin” olīveļļu nevis vienkāršu augu eļļu. Uzmanīgi samaisa. Pārber ar atlikušajām ķirbja sēklām un ēd.
Tija Ezeriņa