Kāpēc rapšu eļļa ir tik vērtīga?
Zinātnieki, tostarp programmu padomes eksperti, kas darbojas projektā „Iemīli rapšu eļļu”, apstiprina, ka rapšu eļļai ir visoptimālākais taukskābju saturs salīdzinājumā ar citām tirgotajām augu eļļām. Rapšu eļļas sastāvā ir visvairāk nepieciešamo nepiesātināto taukskābju, arī uzturā trūkstošās taukskābes Omega-3, un vismazāk veselībai kaitīgo piesātināto taukskābju (divreiz mazāk nekā olīveļļas vai saulespuķu eļļas sastāvā).
Eksperti arī norāda, ka svarīgs ir ne vien nepiesātināto taukskābju uzņemšanas daudzums, bet arī to attiecība. Ikdienas patēriņš ir apmēram 2 ēdamkarotes rapšu eļļas, kas pilnībā apmierina cilvēka fizioloģisko vajadzību pēc alfa linolēnskābes (ALA), kas ir viena no Omega-3 taukskābēm. Turklāt rapšu eļļai no cilvēka uztura vajadzību viedokļa ir labvēlīga 2:1 omega-6 un omega-3 proporcija. Linolskābes un alfa-linolēnskābes, kas sastopamas rapšu eļļā, palīdz uzturēt asinīs normālu holesterīna līmeni
Rapšu eļļas sastāvā ir ļoti daudz vērtīgo antioksidantu, kā piemēram, beta karotīns un E vitamīns, ko dēvē par jaunības vitamīnu.
Rapšu eļļa ir bagātīgs augu sterolu avots, kas palīdz uzturēt asinīs normālu holesterīna līmeni.
Rapšu eļļai jāietilpst mūsu ikdienas ēdienkartē tās uzturvērtības dēļ. Tā ir labvēlīga arī grūtniecēm un bērniem no sešu mēnešu vecuma.
Rapšu eļļai ir universāls pielietojums. Tā ir lieliski piemērota cepšanai. Šī eļļa ir viegli nosusināma, tāpēc tajā ceptajiem ēdieniem ir par 5-10 % zemāks kaloriju līmenis salīdzinājumā ar citās eļļās ceptajiem ēdieniem. Tā ir arī ir lieliska piedeva salātiem, kā arī kūku cepšanai.
Plašāka informācija par kampaņu www.iemilirapsuellu.lv. Seko mums arī www.facebook.com
Līna Kārkliņa,
Projekta “Iemīli rapšu eļļu” sabiedrisko attiecību pārstāve