Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Raksti

12.05.2016

Gardās receptes brīvdienu maltītēm

Brīvdienas ir īstais laiks, lai nesteidzīgi pagatavotu kādu gardu un sātīgu maltīti, ko baudīt pašam vai kopā ar visu ģimeni. Tuvojoties nedēļas nogalei, “Rīgas Miesnieka” gaļas eksperti piedāvā izmēģināt četras pavasarīgas receptes no Latvijas pļavu, dārzu un lauku labumiem, kas priecēs acis un sildīs sirdi!


Pavasaris ar gardajām gaļas bumbiņām

Sastāvdaļas:
- Viena pilna sauja dabā atrodamo zaļumu (piemēram, gārsa, pieneņu lapas, skābenes, mazās nātrītes);
- 300 gramu“Rīgas Miesnieks” mini gaļas bumbiņu;
- 5 vidēja lieluma gurķi;
- 2 ēdamkarotes sāls;
- 3 ēdamkarotes cukura;
- 7 ķiploka daiviņas;
- 5 lapiņas jauno upeņu dzinumu;
- 1 litrs minerālūdens;
- 500 gramu rabarberu;
- 20 mililitru rapšu eļļas.

Pagatavošana:
Sākumā smalki sagriež rabarberus, liek katliņā un pievieno divas ēdamkarotes cukura. Silda uz lēnas uguns, līdz rabarberi palikuši mīksti, tad visu sablenderē.Gurķiem nogriež galus un ieliek bļodā. Pēc tam citā bļodā sajauc divas ēdamkarotes sāls, vienu ēdamkaroti cukura un ūdeni, visu kārtīgi samaisa, līdz sāls un cukurs izšķīduši. 

Notīra ķiploku daiviņas, ar naža plakano pusi tām mazliet uzspiež un saplacina. Gan ķiplokus, gan upeņu lapas (dzinumus) liek klāt gurķiem, pārlejot ar sāls un cukura marinādi. Atstāj uz dažām stundām ievilkties.

Zaļumus sākumā noskalo un kārto bļodā vai uz dēlīša. Sagriež gurķus un kārto pie salātiem, pēc tam visu pārlej ar rapšu eļļu. Gaļas bumbiņas uzdur uz kociņa vai zariņa un uzliek uz salātiem, tos nesaplacinot. 

Ar tējkaroti uz porcijas uzkārto rabarberu biezeni. Pēc vajadzības salātiem pievieno sāli. Maltīti dekorē ar nelielām pļavā atrodamām puķītēm.

Cūku austiņas ar mārrutku putukrējumu un lakšiem

Sastāvdaļas:
- 200 mililitru saldā krējuma;
- Tējkarote konservētu mārrutku;
- 300 gramu“Rīgas Miesnieks” kūpināto cūku ausu;
- Šķipsniņa sāls;
- Pāris rudzu maizes šķēles;
- 4 lakši jeb savvaļas ķiploku lapas;
- 50 gramulakšu jeb savvaļas ķiploku lapu dekorēšanai un garšas pastiprināšanai.

Pagatavošana:
Saldo krējumu ielej mikserī vai bļodā, pievieno šķipsniņu sāls, puto, īsi pirms putošanās beigām pievieno mārrutkus. Kad izveidojies putukrējums, to liek uz šķīvja vai dēlīša, apkārt kārtojot cūku austiņas. 

Rudzu maizi griež plānās šķēlītēs, tās izkārto uz cepeškrāsns pannas, kas noklāta ar cepampapīru, nedaudz pārkaisa ar sāli un liek cepties 200 grādu uzkarsētā cepeškrāsnī 2 līdz 3 minūtes. Porciju izdekorē ar lakšiem un rudzu maizes grauzdiņiem. 

Dekorēšanai un garšas pastiprināšanai var izmantot arī lakšu pulveri, izkaltējot 50 gramu lapu uz krāsns vai dehidratorā. Pēc tam tās samaļ kafijas dzirnaviņās un pievieno porcijai.Vienkārši, saprotami un gardi!

Slāņmija (galerts) ar marinētiem sīksīpoliem

Sastāvdaļas:
- 300 gramu “Rīgas Miesnieks”tradicionālā galerta;
- 5 sīksīpoli;
- 25 mililitri ābolu etiķa;
- 50 grami cukura;
- 75 mililitri ūdens;
- 2 ēdamkarotes skābā krējuma (vēlams, lauku);
- 1/2 tējkarote graudu sinepes;
- 1/2 tējkarote parastās sinepes;
- Šķipsniņa sāls;
- 2 lapas sinepju salātu dekoram un garšai;
- 1 redīss ar visiem lakstiem;
- 3 šķēles graudu maizes (vislabāk gaišās);
- 30 gramu rīvēta cietā siera.

Pagatavošana:
Notīra sīksīpolus un ieliek bļodā. Katliņā sajauc ābolu etiķi, cukuru un ūdeni, liek sildīties. Kad šķidrums uzvārījies, ar to aplej notīrītos sīksīpolus, atdzesē un liek savilkties ledusskapī vienu diennakti. 

Uzkarsē krāsni līdz 200 grādiem, uz cepešpannas uzliek cepamo papīru un liek grauzdēt maizes šķēles, kad tās sagrauzdējušās, atdzesē. Grauzdētās maizes šķēles liek blenderī, pievieno cieto sieru un visu smalki samaļ.

Trauciņā sajauc skābo krējumu ar abu veidu sinepēm un sāli, pēc vajadzības var pievienot maltus melnos piparus, visu kārtīgi samaisa. Uz šķīvja plānā kārtā uzklāj krējuma masu un pa virsu tam, pilnībā nenosedzot šķīvi, liek galerta šķēli, uzbirdina tējkaroti sablenderēto siera un grauzdētās maizes drupaču. Nosusinātos sīpolus kārto ap galertu, izdekorējot ar sinepju lapām. Uz porcijas uzliek uz pusēm pārgrieztu redīsu.

Liellopa gaļas burgers ar karamelizētu tomātu mērci
Sastāvdaļas:
- 3 ēdamkarotes cukura;
- 2“Rīgas Miesnieks” liellopa burger-kotletes;
- 250 gramu tomātu pastas;
- 2 ķiploka daiviņas;
- 250 gramu tomātu savā sulā;
- 1/2 ēdamkarote medus;
- Šķipsniņa sāls;
- 3 ozollapu salātu lapas (vai citas pēc izvēles);
- 2 tomātu šķēles;
- Piciņa sviesta;
- 2 marinēti gurķi;
- 1 maizes bulciņa;
- 1 sarkanais sīpols;
- 15 gramu kūstoša siera.

Pagatavošana:
Sākumā pagatavo karamelizētu tomātu mērci - siltā pannā ieber cukuru, sabrūnina, tad pievieno tomātu pastu, smalki sakapātu sīpola pusīti un sakapātus ķiplokus. Visu mazliet apcep, tad pievieno tomātus savā sulā un uz lēnas uguns vāra apmēram 40 minūtes, līdz ir izveidojusies bieza mērce. Beigās pievieno medu.

Sieru un gurķi gareniski sagriež plānās šķēlēs. Nogriež divas tomāta šķēles. Maizes bulciņu sāniski sagriež uz pusēm, iekšpusē ieziež nedaudz sviesta un uzsmērē sagatavoto tomātu mērci. 

Visas pārējās sastāvdaļas kārto vienu virs otras, sākot no apakšas – sākumā liek salātlapu, tad gurķa šķēlītes, liellopu gaļas kotleti, sieru, tomāta šķēlīti, otru liellopu gaļas kotleti un visbeidzot vēl vienu tomātu šķēlīti. Liek sakarsētā krāsnī un silda, kamēr izkūst siers! Pasniedz uz šķīvja vai dēlīša un dekorē ar salātlapām!


Lielisku garšas piedzīvojumu!

  

Saistītie raksti

Izbaudi svētkus restorānā Jūrmala
Džeimija Olivera pildītais Ziemassvētku tītars ar mērci
15. jūlijs plkst.18 00 Pavārkurss ar Gati Grosbergu-Pasaules ēdienu modes tendences-Street food
Džeza dienas Kalnciema kvartālā
Četras pārsteidzošas mērces grila ēdieniem


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts