Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Raksti

07.04.2011

Alkoholiskie dzērieni pasaulē

Alkoholiskie dzērieni pasaulē
Pusdienas, tikšanās draugu lokā, dažādi pasākumi mūsdienās retu reizi tiek pavadīti bez dažāda veida un stipruma alkoholisko dzērienu lietošanas. Alkohols var radīt atkarību, īpaši, ja tas tiek lietots daudz un bieži. To nenoliedz arī mediķi, bet atgādina, ka alkoholam ir arī pozitīvas īpašības. Tas, piemēram, var palīdzēt relaskēties. Īpaši daudz labu vārdu tiek sacīts par sarkanvīnu – tā nozīmi un tā ārstnieciskajām spējām.

Kas tad ir alkoholiskie dzērieni? Alkoholiskie dzērieni ir vairāk vai mazāk etilspirtu jeb vīna spirtu saturoši dzērieni. Mazalkoholiskajos dzērienos alkohola saturs ir no 1,8-7% un tie ir alus, dzirkstošie dzērieni, sidrs. Vidēji stipros dzērienos ir 8-18% alkohola un šai gupā ietilpst augļu un ogu (arī vīnogu) vīni. Stiprie dzērieni satur vairāk par 18% alkohola. Tie ir punši, aperitīvi, liķieri un krēmi, degvīns, balzams, džins, konjaks, rums, viskijs.

Vāji alkoholiskos dzērienus iegūst parastās alkoholiskās rūgšanas procesā. Stipri alkoholiskos dzērienus iegūst, destilējot alkoholiskās rūgšanas produktus.

Rūgšanas procesā iegūtais alkohols ir pazīstams jau kopš seniem laikiem gandrīz visās senajās civilizācijās. To lietoja gan medicīnisku, gan higiēnisku apsvērumu dēļ, kā arī uzturā vai mākslinieciskās iedvesmas radīšanai.

Destilēšanas process ir salīdzinoši jauns process. Par šī procesa atklājējiem var uzskatīt 8.gadsimta musulmaņu alķīmiķus, kuri atvēra durvis stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, kuros alkohola līmenis pārsniedz 16%.

Stipro alkoholisko dzērienu lietošana ļoti ātri izplatījās Eiropā un tikai 20.gadsimtā alkohola pārmērīgu lietošanu sāka uztvert kā nopietnu slimību. 

Arī mūsdienās ir daudz un dažādi alkohola veidi, kuri saglabājušies no sendienām. Turklāt, laika gaitā alkoholisko dzērienu klāsts ir ticis papildināts ar dažāda vieda kokteiļiem, kuros katrs var ielikt savu radošuma dzirksti.

Arī katra valsts lielākā vai mazākā mērā mums var asociēties ar kādu noteiktu alkoholisko dzērienu un ne velti. Piemēram, dodoties uz Franciju, atcerieties, ka no Šampanjas reģiona nāk autentiskais šampanietis, kas ir dzirkstošais vīns. Apvienotajā Karalistē noteikti jānobauda džins, Skotijā – skotu viskijs. Meksikāņi lepojas ar tekilu, kura, ja tā ir īsta un autentiska, satur vismaz 51% zilās agaves – auga, no kura to ražo. Krievija tūristiem saistās ar degvīnu, bet Īrijā noteikti jāatrod un jānobauda viskijs.


Ilze Mežniece

  

Saistītie raksti

Ekovirtuve – veselīga un Latvijā audzēta pārtika
Burritos ar vistas malto gaļu
Balzamiko etiķis
Jauni eksperimenti virtuvē - četras receptes ar plucinātu gaļu
Viesnīcu klasifikācija atkarībā no to sniegto pakalpojumu klāsta


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts