Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

23.12.2011

Zemkopji ar bažām gaida ziemu

Šoruden augi nav iegājuši miera periodā, līdz ar to izaugusi lielāka to zaļā masa. Tas var būt riska faktors, ja nesasalušu zemi segs bieza sniega kārta. Proti, iesētās kultūras turpinās veģetēt un var izsust, informē Ieva Litiņa, SIA «Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs» Bauskas konsultāciju biroja augkopības speciāliste.

Zemnieku saimniecības «Zelmeņi» saimniekam Jānim Bitem Bauskas un Iecavas novada teritorijā nedaudz vairāk nekā 200 hektāru lielā platībā pašlaik iesēti kvieši un rapši. Zemkopis uzskata, ka rudens ir ļoti labvēlīgs. Ziemāji nostiprinās, sagatavojas ziemai. Taču šis periods ir ieildzis. Traucēklis varētu būt pārāk lielais mitrums, zemāko vietu applūšana. Pagaidām, izņemot mitrumu, citu kaitējumu nav.

Zemkopis ar bažām gaida sniegu pirms zemes sasalšanas. Otra galējība būtu kailsals. Kultūras var izturēt salu no mīnuss 15 līdz 17 grādiem. Ja laikapstākļi sasniedz minēto temperatūru un pievienojas stiprs vējš, ziemāji izsalst.

Vecumnieku novada Stelpes pagasta zemnieku saimniecības «Vālodzes» īpašnieks Jānis Lagzdiņš teic, ja šādi laikapstākļi turpināsies, būs ļoti labi. Ja laiks strauji mainīsies, varētu nebūt vairs tik pozitīvi. Zemkopis vairāk nekā 60 hektāros audzē ziemas kviešus un rudzus. Tīrumi atrodas Stelpes pagastā. Tur mitrums vēl neesot traģisks. Citviet uz apstrādātajiem laukiem ir mazas peļķītes, bet nekas bīstams neesot. J. Lagzdiņš dzirdējis, ka šoziem laikapstākļi īpaši nemainīšoties.

SIA «Uzvara-Lauks» ziemas kviešus un rapšus audzē attiecīgi 3162 un 762 hektāru platībā. Lauksaimniecības uzņēmuma apstrādātie lauki atrodas Bauskas novada Gailīšu, Īslīces un Vecsaules pagastā, kā arī Rundāles novada Viesturu un Rundāles pagastā. Vietām tīrumos esot sakrājies ūdens.

«Uzvara-Lauks» galvenajam agronomam Sergejam Kataņenko pirms divām nedēļām raizes darīja kviešu stiepšanās. Tagad esot labāk - gaisa temperatūra ap plus diviem grādiem esot robeža, kad minētā kultūra vairs neaug, un līdz ar to nav apdraudēta tās pārziemošana.


Avots: bauskasdzive.lv

  

Vēl ziņas

Pavāru konkursā Global Chef Challenge Latvijas komandai izcils sniegums
Pirmo reizi Rīgā – sarunu un ēdienu festivāls Liels & Vegāns
Rīga kļūst par starptautiskās AEHT ikgadējās konferences un profesiju konkursu norises vietu!
Zināmi konkursu Latvijas Gada Pavārs 2024 un Pavārzellis rezultāti
Baltijā lielākais viesnīcu operators “Mogotel Hotel Group” Stokholmā atvēris pirmo “voco hotels” zīmola viesnīcu


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts