Trifeles
Trifele ir melni augļķermeņi, bumbuļveidīgi, ar piramidālām kārpiņām.
Tā ir viena no izsmalcinātākajām delikatesēm pasaulē, tā aug zem zemes starp ozolu, lazdu un dižskābaržu saknēm. Tā ir reta ēdamā sēne, kas tiek uzskatīta par delikatesi daudzās pasaules daļās. Trifeles parasti novāc savvaļā, un īpašās meklēšanas un atrašanas tehnikas dēļ tās ir diezgan dārgas.
Daži no trifeļu sugas ir ļoti vērtīga kā pārtika. Franči dažkārt trifeles sauc par „kulinārijas dimantu’’. Ēdamās trifeles tiek turētas augstā cieņā, gan Tuvo Austrumu, gan franču, spāņu, itāļu un grieķu virtuvēs.
85 % trifeļu tiek audzētas Eiropā, 10% Ķīnā, un tikai 5 % Ziemeļāfrikā. Katru gadu tiek saražotas ap 200 tonnas trifeļu.
Pasaules trifeļu tirgus ir atkarīgs gandrīz pilnīgi no Eiropā izaudzētajām , populārākās trifeļu audzētājvalstis ir Spānija , Francija, Itālija.
Ir vairāki populāri un pārtikā izmantojami trifeļu veidi, vispazīstamākie ir:
1. Melnās ziemas trifeles (Tuber Melanosporum Vitt.), pazīstamas kā Norčas, Spoleto vai Perigoras trifeles, kas tiek iesētas dažus centimetrus zem zemes un izaug no novembra vidus līdz marta vidum.
2. Baltās ziemas trifeles (Tuber Magnatum Pico), kas zināmas ar nosaukumu
Pjemontas baltās trifeles, baltās Alba trifeles vai Acqualagna. Tās savāc 80 cm zem zemes laika posmā no 1. oktobra līdz 31. decembrim.
3. Melnās vasaras jeb "angļu" trifeles (Tuber aestivum Vitt.) gandrīz vienmēr ir atrodamas tieši zem zemes virsmas periodā no 1. maija līdz 30. novembrim.
4. Burgundijas jeb Fragno trifeles (Tuber Uncinatum Chatin) aug tādā pašā dziļumā kā vasaras trifeles, un tās novāc laikposmā no 1. oktobra līdz 31. decembrim.
5. Bālganās jeb Marzuolo trifeles (Tuber Albidum vai Borchii Vitt.) savāc vidējā dziļumā no 15. janvāra līdz 30 aprīlim.
6. Muskusa trifeles (Tuber Brumale var. Moschatum de Ferry) savāc vidējā dziļumā zem zemes laika posmā no 1. janvāra līdz 15. martam.
Katram trifeļu veidam ir sava raksturīga nokrāsa , izmērs un aromāts. Visas melnās trifeles Eiropā tiek augsti novērtētas , bet no baltajām trifelēm tikai dažas ir vērtīgas Trifeļu popularitāte pasaulē ir izskaidrojama ar diviem faktiem: tas ir ļoti rets produkts, un tām ir spēcīga garša un aromāts, kas rada spēcīgu iespaidu,
Trifeļu meklēšanas sezona ilgst no rudens līdz pavasarim, to nosaka katras valsts regulas, jo trifeles nedrīkst meklēt visu cauru gadu. Regulas nepieciešamas galvenokārt tāpēc, lai augsne spētu atkopties pēc tās izārdīšanas trifeļu medību laikā. Mūsdienās trifeļu mednieki izmanto speciāli apmācītus suņus, kuri atrod zemē slēptos dārgumus - trifeles.
Eiropā ir pieprasīta Scorzone melnā, vasaras melnā un Muscat melnā, kuru bieži pārdod kopā ar ziemas melno. Bianchetto baltā un Marzuolo baltsā, ir sastopami visā Eiropā , bet vairāk ir pieprasīta Itālijā.