Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

05.10.2011

Topinambūru laukos šogad rekordraža

Vecumnieku novada zemnieku saimniecībā «Bites» sākta topinambūru novākšana un šķirošana. Pērn no viena hektāra novāktas ap trim tonnām, bet šogad raža ļoti laba - 14 tonnu bumbuļu no apmēram 1,2 hektāru platības, lēš saimnieks Druvis Romanovičs.

Zemnieku saimniecībā «Bites» topinambūrus audzē vairāk nekā astoņu hektāru platībā, sniedzot šo pakalpojumu SIA «Topinambo». Tā savukārt ir Latvijā vienīgā šo sakņu piegādātāja kooperatīvajai sabiedrībai (KS) «Baltijas dārzeņi» (agrāk pazīstama ar nosaukumu «Ezerkauliņi»). Pērn realizācijai nodotas ap 20 tonnām, atklāj SIA «Topinambo» izpilddirektors Erlens Jansons.

«Baltijas dārzeņi» tirdzniecības speciāliste Dace Puzule atklāj, ka veikalos jaunās ražas topinambūri parādīsies šonedēļ. Tos eksportē arī uz Igauniju, kur šo sakņaugu vispār neaudzē. Cik topinambūru iepirkts, tik arī realizēts. To, vai KS «Baltijas dārzeņi» varētu pārdot lielāku daudzumu šo sakņu, Dace Puzule nemēģina prognozēt.

Lauku atbalsta dienestā iegūstot Eiropas Savienības līdzfinansējumu, zemnieku saimniecībā «Bites» uzcelts neliels topinambūru sakņu pirmapstrādes cehs, kur saknes ziemā varēs šķirot un mazgāt. Izprojektēts arī pagrabs sakņu glabāšanai, lai tirdzniecībā tās varētu nodot pēc pieprasījuma, stāsta Erlens Jansons.

Pagaidām bumbuļi tiek šķiroti tūlīt pēc novākšanas. Lai tas notiktu ātrāk, palīgā tiek aicināti kaimiņi, 3. oktobrī tie bija Vilnis Vizulis, Raivis Vackars, Raimonds Judins. Malā jāatliek sīkie un kombaina savainotie, tos nomazgā un dod govīm, kurām topinambūri ļoti garšo, pēc tam piens ir dzeltens un tumīgs, stāsta Vineta Romanoviča no zemnieku saimniecības «Bites».
 
Šogad tikai divas dienas lasīti topinambūru ziedi, kurus arī pērn piegādāja Dobeles novada Krimūnu pagasta zemnieku saimniecībai «Rūķīšu tēja», kas ir viena no lielākajām Latvijā audzētu ārstniecības augu ražotājām. Topinambūru ziediem dažādās kombinācijās tika pievienota ābolmētra, kumelītes, piparmētra, kliņģerītes, pelašķi un smiltsērkšķi, tomēr veselīgais dzēriens īpaši iecienīts nav kļuvis, atzīst Erlens Jansons. Arī iecere par topinambūru pulvera ražošanu pagaidām atlikta.

Zemnieku saimniecība «Bites» topinambūrus audzē trešo gadu. Pēc padoma, sēklām un stādmateriāla šurp braukuši zemnieki no citiem Latvijas reģioniem, stāsta Druvis Romanovičs. Izaudzēt nav grūti, bet, ieraugot, ka lielveikalā kilograma bumbuļu cena pārsniedz vienu latu, kļūst skaidrs, ka par ikdienas uzturā lietotu produktu tas nekļūs, spriež Druvis Romanovičs. Topinambūri ir iecienīti Vācijā, Skandināvijas valstīs, bet visvairāk tos audzē, pārstrādā un lieto uzturā Krievijā, saka Erlens Jansons, SIA «Topinambo» izpilddirektors.


Abots: www.bauskasdzive.lv

  

Vēl ziņas

AEHT 37. ikgadējā konference un sacensības Rīgā noslēdzas ar emocionālu un svinīgu apbalvošanas ceremoniju
Pavāru konkursā Global Chef Challenge Latvijas komandai izcils sniegums
Pirmo reizi Rīgā – sarunu un ēdienu festivāls Liels & Vegāns
Rīga kļūst par starptautiskās AEHT ikgadējās konferences un profesiju konkursu norises vietu!
Zināmi konkursu Latvijas Gada Pavārs 2024 un Pavārzellis rezultāti


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts