Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

05.10.2011

Latviešu ēdienu recepšu konkurss Latvijas garša

 
Biedrība Slow Food Rīga sadarbībā ar airBaltic un laikrakstu Diena izsludinājusi latviešu ēdienu recepšu konkursu Latvijas garša, lai apzinātu Latvijas kulinārās kultūras mantojumu un, pēc septiņiem gadiem, svinot Latvijas 100. gadadienu, mēs paši zinātu, citiem varētu pastāstīt un nākamajām paaudzēm saglabāt informāciju par latviešu virtuvi un ēdienu, kas raksturo Latvijas garšu dažādos laikmetos.

Latvijas iedzīvotāji un latviešu ēdienu cienītāji tiek aicināti sūtīt savas ēdienu receptes un papildināt tās ar aprakstu par receptes vēsturi vai atrašanu – kur, kā un varbūt pat kāpēc tā radusies? Kādam tā varbūt ir no vecmāmiņas mantota, citiem pašu izdomātas ēdienu receptes. Arī draugu, radu un kaimiņu receptes ir apkopošanas vērtas. Ēdienu receptes tiek apzinātas trijās kategorijās – uzkoda, pamatēdiens un saldais ēdiens. Konkursam savas ēdienu receptes var sūtīt līdz 18.oktobrim. Un jau Latvijas jubilejas nedēļā, no 11. līdz 18.novembrim, par labākiem atzītos ēdienus varēs iepazīt airBaltic lidojumos uz Latviju.

Sadarbībā ar laikrakstu Diena ir tapusi internetā aizpildāma receptes pieteikuma forma. Tāpat www.diena.lv/latvijas-garsa ir iespēja izdrukāt receptes pieteikumu, ko atsūtīt pa pastu uz biedrību Slow Food Rīga.

Mārtiņš Rītiņš, biedrības Slow Food Rīga valdes priekšsēdētājs: „Par ēdieniem kādus valsts vīri baudīja Latvijas Republikas proklamēšanas dienā 1918.gadā, trūkst vēsturisku pierādījumu, vismaz arhīvos nekas netiek minēts, bet šobrīd mums ir iespēja apkopot Latvijas garšas receptes, lai Latvijas 100. jubilejā varētu izvēlēties ēdienu, kas tapis no vietējiem un sezonāliem produktiem un kopīgi izbaudīt Latvijas garšu.”

Jānis Vanags, airBaltic korporatīvo komunikāciju viceprezidents: „Ārvalstu viesiem no Eiropas, Tuvajiem austrumiem, Krievijas/NVS pirmais iespaids par latviešu virtuvi rodas jau airBaltic lidmašīnā ceļā uz Rīgu. Iespēju baudīt latviešu ēdienus airBaltic pasažieri ir prasījuši arī mūsu organizētās aptaujās. Šobrīd tāda iespēja ir biznesa klases pasažieriem, baudot Mārtiņa Rītiņa izvēlētos ēdienus, bet drīzumā piedāvāsim to visiem pasažieriem.”

Inese Dābola, Dienas mediju mārketinga vadītāja: “Mēs labprāt iesaistījāmies šī projekta organizēšanā un aicinām piedalīties ikvienu, kuram ir sava īpašā, varbūt pat no paaudzes paaudzē mantotā recepte ēdienam, kura baudīšana saistās ar siltu prieku būt kopā ar savējiem, māju sajūtu. Šī ir īstā reize dalīties – jo varbūt tieši jūsu iecienītais latviskais ēdiens daudziem citiem atklās ko jaunu par mūsu ēdiena emocionālo vērtību. Līdzīgi kā savāktas latvju dainas, tā šobrīd mēs varam kopīgi izveidot latviešu tautas recepšu apkopojumu.”

Receptes būs pieejamas un vērtējamas www.diena.lv/latvijas-garsa un tā būs noderīga recepšu krātuve gadījumiem, kad kādam jāizstāsta - kas ir latviešu ēdiens? Varbūt jāpagatavo kāda pasākuma dalībniekiem tradicionāls latviešu ēdiens?  Nākamgad plānots turpināt meklēt dažādu laikmetu latviešu ēdienu receptes un pētīt ēdienu tapšanas vēsturi, bet Latvijas simtās jubilejas gadā savākto informāciju apkopot grāmatā un filmā.


Slow Food Rīga

  

Vēl ziņas

AEHT 37. ikgadējā konference un sacensības Rīgā noslēdzas ar emocionālu un svinīgu apbalvošanas ceremoniju
Pavāru konkursā Global Chef Challenge Latvijas komandai izcils sniegums
Pirmo reizi Rīgā – sarunu un ēdienu festivāls Liels & Vegāns
Rīga kļūst par starptautiskās AEHT ikgadējās konferences un profesiju konkursu norises vietu!
Zināmi konkursu Latvijas Gada Pavārs 2024 un Pavārzellis rezultāti


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts