Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ziņas

15.09.2011

Dabas muzejā atklās Latvijā audzēto vīnogu ražas izstādi

Tikai trīs dienas no 15. līdz 17. septembrim Latvijas Dabas muzeju piepildīs vīnogu saldenais aromāts izstādē „Latvijas vīnogas un vīni”, kas tapusi sadarbībā ar Latvijas Vīnkopju un vīndaru biedrību.

Neraugoties uz to, ka šogad karstās vasaras dēļ daļa agro vīnogu šķirņu jau noražojušas, un ogas skārusi neīstās miltrasas slimība, kas Latvijā kļuvusi nu jau ļoti izplatīta, izstādē varēs apskatīt no pavisam sīkām odziņām līdz vīnogām – ar plūmju izmēra ogām – ap 100 dažādām gan jau labi pazīstamām, gan jaunākajām vīnogu šķirnēm.
 
Apmeklētāji izstādē varēs iepazīt šī gada audzētāju izlolotās ogas un, konsultējoties ar audzētājiem, izvēlēties audzēšanai piemērotākās vīnogu šķirnes, kā arī iegūt atbildes uz dažādiem ar vīnkopību un vīndarīšanu saistītiem jautājumiem, dalīties pieredzē un pasūtīt vīnogulāju stādus nākamajam pavasarim.

 „Vīnogu audzēšana Latvijā ir interesants un attīstībā esošs process, arvien jaunas šķirnes parādās arī no citām valstīm”, stāsta vīnogu audzētājs A. Dišlers.

Izstādē piedalīsies arī Latvijas vīndari, kas prezentēs no mūsu zemes augļiem un ogām darinātos vīnus. Ikviens interesents aicināts izzināt vīnkopības smalkumus, degustēt ogas un Latvijas vīnogu vīnu eksperimentālos paraugus, kā arī iepazīties ar vīndarības tehnisko aprīkojumu un tā procesa pamatiem.

Kā ierasts, arī šogad vīnogas tiks vērtētas un salīdzināta to garša, lai noteiktu kvalitatīvākās ogas. Kvalitāti nosaka ogu gatavības pakāpe, tāpēc Latvijā ir perspektīvākas tās šķirnes, kuras paspēj ienākties pirms salnām. Savukārt vīnu gatavošanai bez ogu salduma svarīgas arī citas īpašības – aromāta, garšas buķete, tanīnu klātbūtne u.tml. Jau vairākus gadus garšas ziņā izvirzās Gunvalda Vēsmiņa selekcionētās vīnogu šķirnes.

Arī Latvijā, ja laika apstākļi ir labi, iespējams izaudzēt garšīgas vīnogas un iegūt bagātīgu un kvalitatīvu ražu.

Izstādes atklāšana 15. septembrī plkst. 14:00 muzeja 6. stāva konferenču zālē. Laipni aicināti Latvijas Dabas muzejā – Rīgā, K. Barona ielā 4!

Izstādes darba laiks:
C. – 14:00 – 19:00
P. – 10:00 – 17:00
S. – 10:00 – 17:00


Lāsma Vagoliņa,
Latvijas Dabas muzeja
Sabiedrisko attiecību un izstāžu nodaļa
www.dabasmuzejs.gov.lv

  

Vēl ziņas

AEHT 37. ikgadējā konference un sacensības Rīgā noslēdzas ar emocionālu un svinīgu apbalvošanas ceremoniju
Pavāru konkursā Global Chef Challenge Latvijas komandai izcils sniegums
Pirmo reizi Rīgā – sarunu un ēdienu festivāls Liels & Vegāns
Rīga kļūst par starptautiskās AEHT ikgadējās konferences un profesiju konkursu norises vietu!
Zināmi konkursu Latvijas Gada Pavārs 2024 un Pavārzellis rezultāti


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts