Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Ekspertu padomi

Avokado eļļa

Avokado koka dzimtene ir Meksika un Centrālamerika. Arheologi ir atraduši fosilas avokado sēklas, kurām noteikts vecums aptuveni 8000 gadu. Acteki avokado saukuši – ahuacatl, kas nozīmē sēklinieks. Šis nosaukums visticamāk radies tāpēc, ka avokado augļi kokā karājas pa pāriem, tādejādi ļoti atgādinot šos vīriešu orgānus. Acteku jaunavām pat bijis aizliegts vākt avokado, kad tie nogatavojušies. 

Avokado augļi bijuši iecienīti ne tikai to afrodiziako īpašību dēļ, bet arī kā barojošs pārtikas produkts. Guakamola, vispopulārākā avokado mērce, kuru gatavo no saspaidītiem avokado mīksumiem, it kā tiekot gatavota pēc senas Acteku mērces  ahuaca-mulli receptes. 16. gadsimtā, kad  Spāņu karavīri iekaroja Vidusamerikas zemes, viņi atklāja, ka vietējo iedzīvotāju uztura lielu daļu veido tieši avokado. Viņi atklāja arī to, ka avokado sula, kad oksidējās, kļuva sarkana, un bija izmantojama kā tinte rakstīšanai. Pat līdz mūsdienām saglabājušies ar avokado tinti rakstīti dokumenti. 

Mūsdienās avokado ir izplatījies arī uz citām pasaules daļām – ASV, Brazīliju, Domenikānas Republiku, Āfriku, Jaunzēlandi, Izraēlu un Dienvideiropu. Avokado koks izaug aptuveni 20 metru augsts un sāk ražot augļus 3-6 gadu vecumā. Augļi var būt gan zaļā, gan brūnsarkanā krāsā, atkarībā no avokado šķirnes. Avokado augļi parasti tiek vākti ar rokām, pēc tam tos uzglabā, līdz tie pilnībā nogatavojas priekš eļļas ieguves. 

Avokado eļļa ir viena no retajām eļļām, kas tiek iegūta no augļa mīkstuma nevis sēklas. Avokado augļiem noņem mizas un izņem sēklas, mīkstumus uzsilda, lai varētu atdalīt eļļu, izspiežot to ar eļļas presi vai atdalot ar centrifugēšanas metodi. Avokado eļļa vislielāko savu popularitāti ieguvusi kā skaistumkopšanas produkts, bet pēdējās desmitgadēs tā ir kļuvusi par ļoti iecienītu produktu slavenāko pasaules pavāru un gardēžu vidū. Un tas ir tāpēc, ka šī eļļa patiešām ir lieliska!

Avokado eļļa garšai
 
 Avokado eļļa, kas iegūta ar aukstās spiešanas metodi, ir zaļganā krāsā, ar izteiksmīgu aromātu un bagātīgu garšu, kurai raksturīgas avokado un sviesta garšas nianses. Avokado eļļa piemērota gan auksto, gan karsto ēdienu gatavošanai, jo tai ir auksts dūmošanas punkts ~ 250° C. Sevišķi labi avokado eļļa iederēsies ēdienos, kuru sastāvā ir avokado auglis, piemēram, salātos un aukstajās mērcēs.  

Ļoti labi tā piestāvēs putna gaļai un zivij, biezzupām un salātiem no tomātiem un mocarellas. Kā aukstā mērce tā piestāvēs pie tvaicētiem vai vārītiem dārzeņiem. Avokado eļļa ir lieliska pie svaigi ceptas gaišās maizes un izmantojama kā laba alternatīva sviestam, cepot kūkas. Avokado eļļa ir laba alternatīva extra virgin olīveļļai. 

Avokado eļļa veselībai 
Avokado eļļa bagātīgi satur mononepiesātinātās un polinepiesātinātās taukskābes, kas labvēlīgas sirds un asinsvadu sistēmai. Avokado eļļas sastāvā esošais galvenais antioksidants ir alfa-tokoferols, kura saturs var būt no 70-190 mg vienā kilogramā eļļas. Citi šīs eļļas komponenti ar organismam labvēlīgām īpašībām ir hlorofils (11-19 mg uz kg eļļas) un karotenīdi (1-3.5 mg uz kg eļļas). 

Tieši hlorofils ir tas, kas veido eļļas zaļgano krāsu. Karotenoīdi, kas atrodami avokado eļļā, tiek pētīti, kā potenciāli pretvēža līdzekļi. Avokado eļļā visvairāk pārstāvētais karotenoīds ir luteīns (0.5 – 3.3 mg/kg eļļas), kurš ir labvēlīgs acu veselībai un var palīdzēt aizkavēt mākulas bojāšanos. Auksti spiesta avokado eļļa satur arī fitosterolus (2.23-4.48 mg/g eļļas), no kuriem tieši beta-sitosterols ir vislielākajā daudzumā. 

Ņemot vērā avokado eļļas taukskābju profilu un bioloģiski aktīvo vielu klātbūtni, tā ir ieteicama kā veselīga uztura sastāvdaļa.

Avokado eļļa skaistumam 
Avokado eļļa ir viena no ādas vislabāk absorbētajām eļļām, jo tā iekļūst dziļi epidermā, tādejādi palīdzot aizturēt mitrumu ādā. Tādejādi tā palīdz izlīdzināt smalkās grumbiņas, uzlabot mitrumu zaudējušas ādas stāvokli un mīkstināt raupju ādu. Kaut arī avokado eļļa šķiet bieza, uzklāta nelielā daudzumā uz ādas, tā pilnībā uzsūcas. 

Tā kā avokado eļļa bagātīgi satur bioloģiski aktīvās vielas – karotenoīdus, tokoferolus, hlorofilu, sterolus un dažādas taukskābes, tā veicina ādas aizsargspējas un veselību. Avokado eļļa var palīdzēt rūpēties par ādu pēc intensīvām saules peldēm, kā arī dažādu apsārtumu un iekaisumu gadījumā. Ir veikti pētījumi, kas liecina par avokado eļļas spējām veicināt ādas kalogēna šūnu atjaunošanos, palīdzot aizkavēt ādas novecošanas procesu. 

Avokado eļļai piemīt neliels saules aizsardzības līmenis (aptuveni SPF6-8). Apvienojumā ar bioloģiski aktīvo vielu pozitīvo ietekmi uz ādu, avokado eļļa ir labs palīgs ādas aizsardzībā pret saules staru izraisītiem bojājumiem. (Tomēr iesakām lietot speciālo saules aizsargkrēmu, ja paredzat uzturēties tiešos saules staros ilgāku laiku!).

Avokado eļļa ir ļoti piemērota arī matu kopšanai, jo tā iekļūst mata stiebrā labāk kā daudzas citas eļļas. Tādejādi avokado eļļa ir efektīva matu maska, ko lietot pirms matu mazgāšanas. 

Daži ieteikumi, kā lietot avokado eļļu ādas un matu kopšanai:

1) SEJAS ATTĪRĪŠANA 
Iemasēt sejas ādā nelielu daudzumu avokado eļļas, un to daļu, kas nav iesūkusies, notīrīt ar vates plāksnīti. Pēc tam uz minūti uzlikt sejai karstā ūdenī samitrinātu nelielu frotē dvielīti, pilnībā atbrīvojot seju no eļļas pārpalikumiem un citiem netīrumiem. Pēc tam notīrīt seju ar tonikā samērcētu vates plāksnīti. 

2) SEJAS ĀDAS MITRINĀŠANA
Pirms iemasēt avokado eļļu sejas un kakla ādā, pievienojiet eļļai plaukstā pāris pilienus ūdens, ziedūdens vai tonika. Tas ļoti uzlabo eļļas absorbēšanos, kā arī tas palīdz fiksēt vairāk mitruma ādā. Ādas mitrināšani nepieciešamas tikai dažas piles eļļas!

3) MATU KOPŠANA
Iemasēt pavisam nedaudz eļļas matu galos vai matu sausajā daļā, atstājot eļļu matos uz 10 minūtēm, tad izmazgāt matus ar kopjošu šampūnu. Kondicionieri pēc mazgāšanas izmantojiet tikai tad, ja ir tāda nepieciešamība. Mati no eļļas būs kļuvuši viegli izķemmējami un spīdīgāki. Procedūra ieteicama 1-2 reizes nedēļā.

4) ĶERMEŅA ĀDAS KOPŠANAI
Pēc dušas, vannas vai pirts iemasējiet vēl mitrā ādā nelielu daudzumu avokado eļļas. Eļļa kopā ar ūdeni ļoti labi uzsūcas un āda kļūst samtaini maiga.

Vairāk informācijas meklēt: www.ellaskoks.lv

Šobrīd BIO Avokado eļļu var iegādāties šeit:
https://www.pirkums.lv/lv/catalog/Augu_ellas_eti%C4%B7i/Augu_ellas/?cat_id=1386&scat_id=1388





  

Saistītie raksti

Mīdijas
Padomi gaļas sālīšanā, kūpināšanā un vītināšanā
Čatnijs – pikanta piedeva
Zilais sierāboliņš
Kad ir labākais laiks aukstumiekārtu pārbaudei un tīrīšanai?


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts