Horeca, viesnīcas, restorāni, kafejnīcas, bāri

Raksti

17.06.2011

Augļu un ogu eksperimenti virtuvē

Augļu un ogu eksperimenti virtuvē
Latvijā augļus un ogas ēdam stipri par maz, atzīts vairākos pētījumos un aptaujās. Parasti šķiet, ka ogas un augļus var ēst vai nu tāpat svaigus, vai arī saldēdienos, ievārījumos, tomēr turpinājumā dažas receptes vakariņu vai vieglu uzkodu idejām, kurās iekļauti arī svaigi augļi un ogas.

Šefpavārs Ēriks Dreibants stāsta, ka mocarellas siera tradicionālais ēšanas variants ir ar tomātiem un baziliku, tomēr, kā izrādās, mocarella lieliski garšo arī ar zemenēm. Salātiem sagriež mocarellas sieru un uz pusēm pārgriež zemenes, pievieno bazilika lapiņas, olīveļļu, vīna etiķi un salāti gatavi.

Salāti ar vistas fileju un aprikozēm
Šiem salātiem var ņemt dažādu salātu lapas – rukolu. Salātlapas, biežu lapas, citas lapas, kurām pievieno iepriekš apceptu vistas fileju (to var aizvietot arī ar sieru) un šķēlēs sagrieztas aprikozes. Mērcei var izmantot olīveļļu, kas sajaukta ar graudu sinepēm un balzametiķi.

Cūkgaļas medaljoni ar avokado salsu
cūkgaļas fileju sagriež. Uz “medaljoniem” liek avokado mērci. Lai to sagatavotu, izņem avokado mīkstumu, tam pievieno sakapātu piparmētru, citrona sulu, kādu asāku mērci asumam un visu sajauc. Masu kārto uz “medaljoniem” un virsī liek tomāta daiviņu.

Siļķes fileja ar mārrutkiem un āboliem
Marinētu siļķes fileju sagriež nelielos gabaliņos. Uz tiem uzliek nedaudz mārrutku, kas iepriekš sajaukti ar nelielu daudzumu krējuma. Pārkaisa ar sīpollokiem, kā arī plānās šķēlītes sagrieztu ābolu.

Karstajām vasaras dienām bārmenis Arvis Zēmanis piedāvā arī dažus dzērienus, kuru sastāvā ir svaigi augļi.

Vasarā slāpju veldzēšanai var mājās sagatavot ledus tēju. Tai var izmantot piparmētru, zaļo vai melno tēju. Sagriež dažādus citrusaugļus, ko kārto traukā, var pievienot cukuru. Pievieno arī ledu un tēja gatava!

Labs slāpes veldzējošs auglis ir arbūzs. To var arī kārtot glāzēs, pievienot nedaudz pūdercukura un saspaidīt. Saspaidītajam auglim pievieno gāzētu minerālūdeni, ledu pēc vajadzības. Līdzīgi var sagatavot iecienīto mojito dzērienu. Tā sagatavošanai glāzē sagriež laimu, liek piparmētras, brūno cukuru, var pievienot arī īpašo mojito sīrupu, taču var arī bez tā, pievieno ledu un gāzētu ūdeni.

Karstajā laikā ar augļiem un ogām var eksperimentēt, izmantojot blenderi, piemēram, izmantojot ķiršus, aprikozes, melleņu sulu, pieliek ledu. Visu sablenderē un dzēriens gatavs. Augļiem var pievienot arī saldējumu ar sulu vai pienu, lai sagatavotu saldējuma kokteili.

Arī bērniem ir jāpiedāvā augļi un ogas, tāpēc arī var gatavot īpaši bērniem piemērotus ēdienu. Vasarā saldējuma vietā bērniem var piedāvāt no augļiem un ogām pagatavotus saldētos desertus, ko sasaldē saldētavā vai arī ēd tāpat. Piemēram: 125 g zemenes, viena ceturtā daļa nelielas melones, viens kivi, ko sagriež mazos gabaliņos, pievieno apelsīnu sulu. Vai arī: 2 vidēji gatavi mango, 2 persiki, 125 g avenes, 2/3 tases saldā krējuma. Augļus sasmalcina kopā ar saldo krējumu, pievieno avenes. Trešais variants: 500 g zemenes, 2/3 tases zemeņu jogurta, 2 ēdamkarotes pūdercukura. Visu sablenderē.

Interesantus desertus var pagatavot, augļus un ogas kārtojot stikla traukos un pārlejot ar krāsainu želeju. Pa virsu var likt putukrējumu.


Ilze Mežniece

  

Saistītie raksti

LUAC nodrošina līdz 50% finansējumu uzņēmumu dalībai izstādē "Riga Food 2012"
Kā ātri iemarinēt skumbriju
KP piemēro sodu SIA „Palink” par apvienošanās nepaziņošanu
No pieredzes līdz ienesīgumam – starptautisks seminārs Rīgā
Iepazīsti Latvijas vīndaru meistardarbus.


Parakstīties uz jaunumiem

Vārds, uzvārds E-pasts